Pirate Bayn mainostulot kiinnostavat syyttäjää

Ilkka Ketola
6. heinäkuuta, 2006 12:59

Toukokuun lopussa ratsatun Pirate Bay -sivuston rikostutkinta etenee. Sivusto tienaa verkkomainoksilla kuukausittain jopa satoja tuhansia kruunuja, kertoo Svenska Dagbladet. Mainostulot kiinnostavat myös syyttäjää, ja ne voivat myös heikentää Pirate Bayn ylläpitäjien asemaa. Mikäli sivuston toiminta katsotaan rikolliseksi, koventaa toiminnan kaupallisuus rangaistusvaatimuksia entisestään.
Pirate Bayn ylläpitäjät ovat itsekin julkisuudessa myöntäneet, että verkkosivusto on pyöritetty mainostulojen avulla. Toiminta on myös ollut jopa voitollista, mikä ei ole yllättävää sivuston kovat kävijämäärät huomioiden.
Toinen Pirate Bayn perustajista, Fredrik Neij, kertoo Svenska Dagbladetin haastattelussa, että mainoksista saadut tulot menevät enimmäkseen laskujen maksuun "etenkin nyt kun on jouduttu ostamaan uudet laitteet" takavarikoitujen tilalle. Hän sanoo Pirate Bayn investoineen uusiin laitteisiin Ruotsin lisäksi toisessa maassa, jota hän ei halua paljastaa.
Osan mainostuloista perivät myös välityspalkkioina mainonnan myyjät.
Svenska Dagbladet haastatteli myös Pirate Bay -jutun syyttäjää Håkan Roswallia. Roswall kertoo, ettei jutun taloudellista puolta ole vielä ehditty tonkia, mutta sen merkitys voi muodostua suureksi lopullista syytettä muotoiltaessa.
"Jos on niin, että sivusto on kaupallinen, ja sitä se mainosrahoitteisena on, asialla on rangaistusvaatimuksen kannalta suuri merkitys. Rangaistukset ovat aivan toista luokkaa, jos käy ilmi, että toiminnasta on saatu tuloja", Roswall sanoo.
Syyttäjä ei halua vielä ottaa kantaa siihen, kuinka suuria rahasummia sivuston kautta on liikkunut tai millaisia syytteitä rahakuviot Pirate Bayn ylläpitäjille poikii.
Tapauksen tutkinta on vasta pääsemässä vauhtiin ja jatkuu todennäköisesti vuoden loppupuolelle saakka.
Lähde:
Digitoday

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.