Finreactor-juttu etenee oikeuteen

Kaarlo Räihä
4. heinäkuuta, 2006 8:50

"Turun johtavan kihlakunnansyyttäjän Antti Pihlajamäen mukaan kymmenet Finreactor-vertaisverkon ylläpitäjät ja käyttäjät joutuvat vastaamaan oikeudessa syytteisiin tekijänoikeusrikoksesta." kertoo HS.
KRP:n ratsiasta 14. päivä joulukuuta 2004 on kulunut jo yli puolitoista vuotta. Yksi tutkintaa hidastanut asia on ollut epäiltyjen suuri määrä. Tapauksen saamisella oikeuteen oli kiire, sillä Suomen laissa tekijänoikeusrikkomus vanhenee kahdessa vuodessa. Tuo aikaraja umpeutuu tämän vuoden joulukuussa. Tällä ei kuitenkaan ollut loppujen lopuksi suurta merkitystä sillä tekijänoikeusrikos vanhenee vasta viidessä vuodessa.
Finreactorin tapauksessa sovelletaan vanhaa, epäillyn rikoksen aikaan voimassa ollutta tekijänoikeuslakia. Sen mukaan ilman ansiotarkoitusta tekijänoikeuden loukkaus on tekijänoikeusrikkomus. Vuoden alussa tuli voimaan uusi tekijänoikeuslaki, jonka mukaan tekijänoikeuden loukkaus tietoverkossa voi olla tekijänoikeusrikos myös ilman ansaintatarkoitusta. Syyttäjän täytyykin näyttää oikeudelle että epäilyt ovat toimineet ansaintatarkoituksessa.
"32 ylläpitäjän osalta pääkäsittely pidetään Turun käräjäoikeudessa syyskuun lopulla. Reilut parikymmentä muuta epäiltyä ovat musiikin, elokuvien ja muun materiaalin suurimpia ensilevittäjiä. Levittäjien osalta syytteitä käsitellään heidän kotipaikkakuntiensa tuomioistuimissa. Epäillyt ovat kotoisin eri puolilta Suomea ja iältään pääasiassa 20–25-vuotiaita." HS jatkaa.
Selkeää ennakkotapausta asiasta ei ole. Päätös jää myös todennäköisesti ainoaksi vanhaa tekijänoikeuslakia koskevaksi, sillä uusia syytteitä vanhan tekijänoikeuslain mukaan ei todennäköisesti tule. Myös oikeudenkäynnit saattavat venyä, jos osapuolet valittavat mahdollisista tuomioista. Asianomistajina jutussa ovat ainakin Microsoft ja Teosto.
Tekijänoikeusrikoksen enimmäistuomio on kaksi vuotta vankeutta, kun taas rikkomuksesta voidaan tuomita vain sakkoihin. Jos tapauksessa annetaan tuomioita, saattavat rikosoikeudellisia seuraamuksia merkittävämmiksi muodostua asianomistajille maksettavaksi tuomittavat korvaukset.
Lähde:
HS.fi

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.