FBI pidätti piraattirenkaan

Kaarlo Räihä
29. kesäkuuta, 2006 8:31

FBI pidätti keskiviikkona 13 henkilöä epäiltyinä elokuvien luvattomasta kopioinnista ja myymisestä. Elokuvat oli kuvattu elokuvateattereissa videokameralle, jonka jälkeen elokuvista oli tehty miljoonia kopioita myyntiin ympäri maailmaa.
Pidätettyjä on kahdesta eri piraattirenkaasta. Toiminnan ryhmät ovat aloittaneet vuonna 1999 ja se on jatkunut tähän päivään saakka. Ryhmien epäillään olevan vastuussa joka toisesta luvattomasta kopiosta Yhdysvalloissa.
Joissain DVD-kopioissa oli jopa FBI:n piratismin vastainen mainos mukana, joita yleensä nähdään kaupallisissa DVD-levyissä. "Ei aivan pientä ironiaa" kommentoi Mark Mershon eilisessä lehdistötilaisuudessa. Mershon toimii FBI:n New Yorkin osaston johtajana.
"Epäillyt olivat lähettäneet kopioita useisiin maihin tiedostojen vaihto-ohjelmilla, pääasiassa Aasian maihin kuten Pakistaniin ja Hong Kongiin" kertoo MPAA:n edustaja Michael Robinson.
Kuvaajat olivat joissain tapauksissa lahjoneet elokuvateatterin pitäjiä, että he pääsivät kuvaamaan elokuvia ennen niiden ensi-iltaa. He olivat myös käyttäneet apulaisia joiden tarkoitus oli pitää ihmiset pois kameran tieltä kuvatessa ja suojata itse kuvaajaa turhalta huomiolta.
Kiinnijääneiden seuraavaksi kohteeksi epäiltiin yhtä elokuvakesän kuuminta kassamagneettia Superman Returns (Teräsmiehen Paluu) elokuvaa. Pidätetyille saattaa myös tulla kuumat paikat, sillä heille voi tulla jopa viiden vuoden vankeustuomio. Syytelistalta löytyvät todennäköisesti ainakin tekijänoikeusrikkomus ja väärennettyjen tuotteiden myyminen.
Lähde:
The Washington Post

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.