Madonnan kappaleen piraattia myyneelle nettikaupalle mojovat sakot

Ilkka Ketola
28. kesäkuuta, 2006 11:23

Ranskassa on ilmennyt harvinaislaatuinen tapaus, jossa musiikkikauppa Virgin syyllistyi Internetpiratismiin. Virgin latasi ja myi luvatta eteenpäin Madonnan kappaletta "Hung Up", seurauksena Virgin tuomittiin maksamaan 600 000 euroa sakkoja ja korvauksia.
Kiistelty Madonnan kappale oli viime vuoden lokakuussa annettu viikon ajaksi yksityisoikeudella France Telecomin digitaaliseen levitykseen. Heti viikon alussa kappale ilmestyi kuitenkin ladattavaksi myös Virginin verkkopalveluun.
"Tämä on hämmästyttävä tapaus kunnioitetun yhtiön silkasta piratismista", kommentoi France Telecomin Hervé Payan tapahtunutta. "Virgin lähes surrealistisesti latasi kappaleen palvelustamme, mursi sen suojaukset ja laittoi tämän jälkeen kappaleen myyntiin omaan palveluunsa."
Payanin mukaan suojausten kiertämiseksi kappale muunnettiin välissä analogiseen muotoon, mikä myös heikensi äänitteen laatua.
Virgin puolustelee tekoaan vetoamalla kuluttajan etuun. Jo lokakuussa 2005 Ranskan Virginin toimitusjohtaja Jean-Noël Reinhardt kertoi yhtiön olevan yksinoikeudellisia myyntisopimuksia vastaan. Sama linja jatkuu myös nyt: "Olemme aina olleet edelläkävijöitä kuluttajan etuja pohtivissa asioissa", Virginin Ranskan musiikkiliikkeen vetäjä Laurent Fiscal.
Fiscal viittaa puheillaan myös yhtiön aiempiin vaatimuksiin Applen iTunesista ostettujen kappaleiden avaamisesta myös muilla kuin iPod-soittimilla toistettaviksi. Ranskan parlamentin on määrä hyväksyä tällä viikolla laki, joka pakottaisi verkon musiikkikauppiaat mahdollistamaan musiikin kuuntelun myös muiden laitteilla.
Madonnan biisin yksityisoikeudellinen jakelu oli kuitenkin France Telecomille menestys. Yhtiö maksoi kappaleen oikeuksista 500 000 euroa ja kauppasi sitä Internetissä 1 euron ja matkapuhelimiin 1,50 euron hintaan. Kappale ladattiin noin 500 000 kertaa.
Virgin maksamista 600 000 eurosta 100 000 euroa meni kappaleen oikeudet omistavalle Warner Musicille ja 250 000 sekä France Telecomille että sen matkapuhelinpalveluoperaattorille Orangelle.
Lähde:
International Herald Tribune

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.