Ruotsalaispiraatit vakuuttavat itsensä sakkojen varalta

Ilkka Ketola
26. kesäkuuta, 2006 17:18

Ruotsin uusi tekijänoikeuslaki mahdollistaa tuntuvien sakkojen määrämisen tiedostoja laittomasti jakaneille, ja Pirate Bayn ratsia on tehnyt uhasta konkreettisemman. Ruotsalaiset tiedostonvaihtajat eivät kuitenkaan aio luopua harrastuksestaan, vaan ovat keksineet suojata itsensä vakuutuksella sakkojen varalta.
Uppsalalainen Bråth keksi vakuutuksen ja perusti tankafritt.nu -sivuston sen ottamista varten. Hänen mukaansa tiedostonvaihdosta tuomitut saavat keskimäärin 18 000 kruunun (n. 2 000 euron) sakot ja toimiakseen vakuutusbisnes tarvitsee noin tuhat maksavaa jäsentä. Vakuutus on ilmeisesti vieläpä täysin laillinen, vaikka periaatteessa rikokselta suojaava vakuutus hieman omituiselta kalskahtaakin.
"Minusta on pelottavaa, jos levy- ja elokuvayhtiöt voivat päättää laeistamme. Tämä on panokseni keskusteluun", kommentoi Bråth Aftonbladetille.
Antipiratbyrånin lakimies Henrik Pónten näkee vakuutuksen positiivisessa valossa: "Sakkoon tuomituilla tiedostonvaihtajilla ei yleensä ole varaa maksaa sakkojaan", hän totesi.
Nokkelat ja varman päälle pelaavat länsinaapurimme tarjoavat vakuutusta 140 kruunun (15 euron) vuosihintaan. Puoleksi vuodeksi vakuutusturvan saa sadalla kruunulla. Vakuutus korvaa vain sakot, eikä mahdollisia vahingonkorvausvaatimuksia -- tosin Ruotsissa on tähän mennessä tuomittu neljä henkilöä tiedostojenvaihdosta, ja he kaikki ovat selvinneet pelkillä sakkorangaistuksilla.
Mikäli vielä sattuu käymään niin hassusti, että vakuutustaan joutuu käyttämään, luvataan sivustolla toimittaa sakot saaneelle oheisen kuvan mukainen t-paita, jossa lukee vapaasti suomennettuna "minut tuomittiin tiedostojenjaosta ja sain ainoastaan tämän surkean t-paidan."
Lähde:
MBnet

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.