BitTorrentin 4.20 versio julkaistu

Kaarlo Räihä
23. kesäkuuta, 2006 8:55

Alkuperäisestä BitTorrent-ohjelmasta on julkaistu uusi versio. Uuden version tärkein ominaisuus koskee internet-operaattoreita, jotka voivat nyt tehdä oman BitTorrent-yhteensopivan välimuistipalvelimen. Tämä mahdollistaa internet-operaattoreille suuria säästöjä kuluissa, sillä arvioiden mukaan BitTorrentin osuus on jopa 60% kaikesta internet-liikenteestä. Välimuistipalvelin toimii käytännössä siis BitTorrent-verkon Seedina jakaen suosituimpia tiedostoja saman verkon asiakkaille, jolloin ulkoverkon käyttö vähenee ja ulkoverkon käyttökulut laskevat.
Aikaisemmin operaattoreilla on ollut vähän vaihtoehtoja kasvavan P2P-liikenteen tuomiin ongelmiin. Vaihtoehtoina on ollut lähinnä nopeampien yhteyksien hankkiminen tai P2P-liikenteen rajoittaminen. Lopputuloksena on siis ollut enemmän kustannuksia tai vihaisia asiakkaita, kun asiakas ei ole päässyt hyödyntämään maksamaansa internet-yhteyttä täydellä kapasiteetilla.
Uusi tekniikka tunnetaan Cache Discovery Protocol nimellä ja suurella todennäköisyydellä ominaisuus löytyy hyvin pian myös muista BitTorrent-asiakasohjelmista. Se että kuinka moni operaattori aikoo tekniikan ottaa käyttöön on vielä auki, mediateollisuuden edustajat voisivat nähdä asian piratismin tukemisena, vaikkakin internet-operaattorit eivät ole vastuussa välimuistipalvelimien sisällöstä. Aikaisemmin vastaava koitti Joltid yritys PeerCache-tekniikalla, joka ei kuitenkaan yleistynyt. PeerCache tekniikka oli kuitenkin tarkoitettu Emule ja Kazaa ohjelmille, joten BitTorrentin suuri suosio antaa ainakin paremmat mahdollisuudet uuden tekniikan yleistymiseen.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.