Yhdysvallat uhkaili Ruotsia kauppapakotteilla Pirate Bayn vuoksi

Ilkka Ketola
22. kesäkuuta, 2006 6:25

Yhdysvaltojen rooli BitTorrent-trackeri Pirate Bayn ratsian takana on osoittautumassa suureksi. Aiemmin tänä vuonna Yhdysvallat uhkaili WTO:n kautta Ruotsia kauppapakotteilla, mikäli Ruotsin viranomaiset eivät tarttuisi toimeen piratismin kitkemiseksi. Ruotsin viranomaiset ovat myöntäneet painostusta tapahtuneen.
Ruotsissa toiminut maailman suurin BitTorrent-trackeri Pirate Bay ratsattiin toukokuun viimeisenä päivänä. Sivusto oli toiminnasta pois hulpeat kolme päivää ennen paluutaan. Alusta asti iskuja varjosti epäilys elokuva-alan etujärjestö MPAA:n sekä Yhdysvaltain viranomaisten osuudesta asiaan.
"Kevään aikana käytiin useita keskusteluja Yhdysvaltojen ja Ruotsin viranomaisten välillä", myöntää Ruotsin oikeusministeriön valtiosihteeri Dan Eliasson. Eliassonin mukaan keskusteluissa ilmeni, että Ruotsi voi joutua WTO:n tarkkailulistalle, mikäli Ruotsissa ei puututa hanakammin piratismiin.
Eliassonin mukaan WTO:n kautta tapahtuva painostus ei ole harvinaista maiden välillä.
"Tiedän, että USA:lla on omat näkemyksensä tekijänoikeuslakimme tehokkuudesta", sanoi Eliasson SVT:lle. "Mikäli Ruotsi ja muut maat eivät noudata sen tahtoa kansainvälisissä hankkeissa, on seurauksena odotettavissa rangaistustoimia USA:ssa."
Ruotsin puolueet vaativat maansa hallitukselta täyttä selvitystä Pirate Bayn ratsian todellisesta kulusta ja osapuolista.
Julkisuuteen on myös tullut kirje, jonka Eliasson sai MPAA:n John Malcolmilta maaliskuussa. Netissäkin kiertävässä kirjeessä (luettavissa täällä) Malcolm muistuttaa Eliassonia vuoden 2005 lokakuussa käydyistä keskusteluista.
"Kehotan sinua jälleen käyttämään vaikutusvaltaasi Ruotsin lainvalvojiin, jotta he ryhtyisivät tarvittaviin toimiin Pirate Bayta vastaan", kirjeessä sanaillaan.
Eliasson vastasi kirjeeseen 10. huhtikuuta ja kertoi viranomaisten olevan lähellä ratkaisua piratismitapauksessa. Hän myös totesi, ettei Ruotsin hallituksella ja oikeusministeriöllä ole oikeutta puuttua yksittäisiin tapauksiin.
Lähteet:
Dagens Nyheter
The Local

Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.