MP3-hakupalvelut vastatuulessa Hollannissa

Kaarlo Räihä
17. kesäkuuta, 2006 16:49

Hollannin hovioikeus totesi torstaina, että on laitonta hyödyntää internetistä löytyviä tekijänoikeussuojattuja MP3-tiedostoja nettipalvelussa. Käytännössä Techno Design niminen yritys pyöritti siis MP3-hakupalvelua, jolla löytyi linkkejä tekijänoikeussuojattuun musiikkiin. Eli mitään musiikkitiedostoja ei sijainnut itse palvelussa, vaan käyttäjä saattoi etsiä haluamaansa linkkiä MP3-tiedostoon tietokannasta.
Zoekmp3 nimellä kulkeva palvelu määrättiin suljettavaksi seitsemän päivän sisällä. Jos palvelun sulkeminen kestää kauemmin tulee rangaistusmaksua 10 000 euroa per päivä tai 1 000 euroa per "laiton" linkki. Techno Design joutuu myös maksamaan toistaiseksi määräämättömän summan korvauksia ja oikeudenkäyntikuluja.
Tapahtumaketju lähti liikkeelle kun Techno Design halusi selvittää palvelunsa laillisuuden, sen jälkeen kun paikallinen piratismin vastainen organisaatio BREIN oli pyytänyt palvelua lopettamaan toimintansa. Alemmassa oikeusasteessa palvelu todettiin lailliseksi, jos linkit tekijänoikeussuojattuihin MP3-tiedostoihin poistetaan pyydettäessä.
Oikeuden mukaan palvelun pitäjät olivat tietoisia siitä, että suurin osa palvelun kautta löydettävistä MP3-tiedostoista oli tekijänoikeussuojattuja. Oikeuden mielestä palvelu myös helpotti tiedostojen etsimistä ja palvelun ylläpitäjien oli myös tiedettävä, että suurin osa käyttäjistä etsi vain tekijänoikeussuojattua musiikkia. Palvelun etusivulla kyllä varoitettiin käyttäjiä mahdollisista tekijänoikeusongelmista, mutta oikeus totesi tämän riittämättömäksi toimenpiteeksi asian suhteen. Oikeus ei myöskään lämmennyt yhdelle pääpuolustuksista, eli että hakukoneen on hankala erottaa "laillista" ja "laitonta" musiikkia.
Päätös saattaa vaikuttaa myös P2P-ohjelmiin. Torrent-tiedostojen kohdalla ongelmaa ei ole, koska ne sisältävät vain metadataa, mutta Bittorrent trackereille päätös saattaa olla ongelmallinen. BREIN tulee todennäköisesti hyödyntämään oikeuden päätöstä vaatimalla muita vastaavia palveluita lopettamaan toimintansa tai haastamalla näitä oikeuteen.
Lähde: Slyck News

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.