Myös Yhdysvaltoihin piraattipuolue

Kaarlo Räihä
11. kesäkuuta, 2006 18:43

Ruotsista liikkeelle lähtenyt piraattipuolueen idea on nyt löytänyt tiensä myös rapakon taakse. Puolueen teemat ovat samat kuin Ruotsissa, eli puolueen päätarkoitukset ovat uudistaa tekijänoikeuslaki, poistaa patentit ja varmistaa että kansalaisten oikeutta yksityisyyteen kunnioitetaan.
Tarkoitus on siis taistella suuria elokuvastudioita, levy-yhtiöitä ja heidän edustajiaan (RIAA, MPAA) vastaan heidän omalla maaperällään. Kohteina ovat myös lääkefirmat ja heidän patenttinsa ja Yhdysvaltojen hallituksen valvontaelimet, joiden toimivalta on lisääntynyt huomattavasti 9/11-tapahtumien jälkeen.
Urakka onkin erittäin valtava sillä Yhdysvaltojen poliittinen peli on todella tiukkaa ja kaksi pääpuoluetta republikaanit ja demokraatit ovat hallinneet poliittista kenttää jo pitkään. Myös enemmistövaalitavan vuoksi piraattipuolueen pääseminen mukaan todelliseen politiikkaan on vaikeaa. Taloudellisen pesämunan kerääminen voi olla myös hankalaa sillä patentit ovat todella monelle yritykselle elinehto Yhdysvalloissa.
Puolue on kuitenkin saanut paljon huomiota ja piraattipuolueen menestys Yhdysvalloissa toisi vastaavia puolueita myös muihin maihin. Puolue tulee todennäköisesti tekemään yhteistyötä EFF (Electronic Frontier Foundation), FSF (Free Software Foundation), Creative Commons ja Lääkärit ilman rajoja järjestöjen kanssa.
Lähde: The Pirate Party of the United States

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.