AllofMP3.com paineiden alla

Kaarlo Räihä
7. kesäkuuta, 2006 9:39

AllofMP3.com kokee kovia aikoja. Viime viikolla siitä tuli poliittinen pelinappula kun WTO:n eli Maailman kauppajärjestön (World Trade Organization) amerikkalaiset kauppaneuvottelijat varoittelivat venäläisiä että sivuston olemassaolo vaarantaa Venäjän mahdollisuuden päästä WTO:n jäseneksi.
Ongelmana on AllofMP3.com:in toimintatavat, jotka eivät ole länsimaisten levy-yhtiöiden tai tekijänoikeusjärjestöjen mieleen. Palvelusta voi ostaa musiikkia 0.02$ per megatavu hintaan, eli uutuusalbumeiden hinnat ovat noin dollarin luokkaa kun ne ostaa MP3 muodossa 192 Kbps laatuisena. Musiikkia löytyy useissa eri formaateissa, kuten MP3 ja OGG muodoissa, myös häviöttömässä FLAC muodossa. Palvelu ei myöskään sisällä mitään DRM tai muitakaan suojauksia joten käyttäjän näkökulmasta tilanne on erinomainen. Suurin ongelma on että ulkomaiset artistit ja levy-yhtiöt eivät saa tekijänoikeuskorvauksia AllofMP3.com:in tuotoista lainkaan.
Palvelu on nykyisten Venäjän lakien mukaan laillinen, kansainvälisesti tilanne on toinen ja Iso-Britannian tekijänoikeusjärjestö BPI aikoo haasta palvelun oikeuteen Britanniassa jossa se on toiseksi suosituin musiikinlatauspalvelu. Palvelun käyttäjiä BPI ei haasta oikeuteen.
AllofMP3.com on itse puolustanut asiaansa ja he toteavat ettei palvelua mainosteta muualla kuin Venäjällä ja että he maksavat paikallisille ROMS ja FAIR järjestöille tekijänoikeusmaksuja Venäjän lakien mukaan. Länsimaiset levy-yhtiöt ihmettelevät palvelun englanninkielisyyttä ja dollareita hinnoissa.
AllofMP3.com:in toimintaan on kuitenkin tulossa muutos kun Venäjän uusi tekijänoikeuslaki astuu voimaan syyskuun ensimmäinen päivä. Yhtiö on jo tammikuusta asti neuvotellut levy-yhtiöiden ja artistien kannalta parempia sopimuksia, että palvelua voitaisiin jatkaa normaalisti myös syyskuun alusta lähtien. Tämä tulee nostamaan myös palvelun hintoja.

Lähteet:
New York Times
Slyck News
BBC News
digitoday

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.