The Pirate Bay ratsian kohteena (päivitetty 1.6)

Kaarlo Räihä
31. toukokuuta, 2006 11:42

Yhden maailman suosituimmista BitTorrentin tracker-sivustoista, ruotsalainen Pirate Bayn tulevaisuus näyttää synkältä. Sivusto lakkasi toimimasta keskiviikkona, ja myöhemmin varmistui, että poliisi on ratsannut Pirate Bayn palvelimet.
Asiasta uutisoi tuoreeltaan Slyck.com, jolle myös PirateBay.orgin edustaja "brokep" kommentoi tilannetta. "Poliisi on juuri ottamassa kaikkia palvelimiamme tarkistaakseen onko jotain rikosta tapahtunut (he eivät ole asiasta varmoja)", brokep kertoi tapahtumien vielä edetessä.
Pirate Bay on tullut tunnetuksi myös vaatimuksista, joita sille on esitetty useilta eri tahoilta ja erityisesti Pirate Bayn sutjakkaista vastauksista vaatimuksiin.
Päivitys (31.5.2006 16:00): Myös Ruotsin TV on uutisoinut aiheesta. SVT:n mukaan ratsiaan osallistui 50 poliisia eri puolilla maata. Kolme henkilöä on pidätetty kuulusteluja varten asian tiimoilta. Henkilöitä epäillään tekijänoikeusrikoksesta tai avunannosta tekijänoikeusrikokseen.
Päivitys (31.5.2006 23:30): The Localin mukaan ratsiassa vierailtiin yhteensä kymmenessä eri kodissa ja toimistossa ympäri Ruotsin. Ratsiassa takavarikoitiin todistusaineistoiksi koneita sekä kodeista että toimistoista.
Poliisin edustaja Ulf Göranzonin vahvisti epäilyt, että kuulusteluja varten pidetetyt kolme miestä ovat sivuston ylläpitäjiä, eivät lataajia. Göranzon ei suostunut paljastamaan tarkemmin, mikä miesten osuus sivuston toiminnassa on ollut.
Ruotsin piratisminvastaista järjestöä Antipiratbyrånia edustava lakimies Henrik Pontén iloitsi ratsiasta. "On hienoa, että poliisi kiinnittää huomiota tällaisiin rikoksiin. Tekijänoikeuslait rahoittavat luovuutta elokuva-, peli-, musiikki- ja muissa kulttuuritoiminnassa", hän totesi.
Pirate Bayn taustajärjestön Piratebyrån edustaja Tobias Andersson sen sijaan totesi, ettei Pirate Bay ole syyllistynyt tekijänoikeusrikoksiin. Hän korosti, ettei palvelimilta löydy tekijänoikeutta rikkovaa materiaalia.
"Antipiratbyrån on selvästi johtanut poliisia harhaan tässä asiassa", Andersson totesi. Hänen mukaansa Antipiratbyrån on ilmeisesti johdattanut teknisesti taidottoman poliisin uskomaan, että palvelimilta löytyy tekijänoikeutta rikkovaa materiaalia.
Andersson tuomitsee myös sen, että Pirate Bayn sulkemisen varjolla suljettiin myös monia muita sivustoja. Suljettuihin sivustoihin kuuluu myös Pirate Bayn oikeuksia puoltava Piratbyran.org, joka ei enää virallisesti liity millään lailla torrent-sivustoon.
Vauhtiin päässyt Andersson paukuttaa täyslaidallisen viranomaisten suuntaan: "(Ulkopuolisten sivustojen) sulkeminen on tässä suurin vääryys. Antipiratbyrån on selvästi johtanut poliisin hiljentämään vastustajansa, Piratbyrån", hän toteaa ja jatkaa:
"Olemme huolissamme siitä, ettei elokuvateollisuus uskaltaudu väittelyyn, vaan sen sijaan huijaa poliitikot ja poliisin kriminalisoimaan vastustajansa ja samalla suuren osan Ruotsin kansasta."
Päivitys (1.6.2006 14:20):
Myös elokuvateollisuuden etujärjestö MPAA on julkaissut tiedotteen asiasta. "Ruotsin viranomaiset upottivat Pirate Bayn" otsikolla varustettu tiedote kertoo kuinka sivuston sulkeminen on suuri voitto internetpiratismia vastaan. Tiedote valottaa myös Pirate Bayn suosiota, maailmanlaajuisesti Pirate Bay on 479. vierailluin internetsivusto ja sen kautta pystyi löytämään yli 157 000 laitonta tiedostoa mukaan lukien alkukesän suuret elokuvatapaukset Da Vinci -koodi ja Vaarallinen tehtävä 3.
Voit lukea MPAA:n tiedotteen täältä (PDF-muodossa).
Itse Pirate Bay sivusto kuitenkin kertoo että toiminta palaa normaaliksi päivän tai parin sisällä. Sivuilla myös kerrotaan eilisen tapahtumista, toiminnan laillisuudesta ja mahdollisuudesta korvauksien hakemiseen Ruotsin valtiolta jos toiminta todetaan lailliseksi.
Lähteet:
Slyck
SVT
The Local
The Pirate Bay

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.