Cablevisionin verkkovideotallentimen laillisuutta testataan oikeudessa

Ilkka Ketola
26. toukokuuta, 2006 9:23

Hollywoodin neljä suurta studiota, mukana mm. Universal ja Disney, haastavat yhdysvaltalaisen kaapelitelevisioyhtiö Cablevisionin oikeuteen. Haaste koskee Cablevisionin uutta digitaalista DVR (Digital Video Recorder) -videotallenninta, joka tallentaa ohjelmat kaapeliverkkoon kytketyihin keskitettyihin varastoihin. Haasteen mukaan Cablevisionin järjestelmä rikkoo tekijänoikeuslakeja sekä TV-ohjelmien jakelusopimuksia. Haaste ei tule suurena yllätyksenä, mutta on Cablevisionin mukaan perusteeton.
Cablevisionin käyttämä tallennusmenetelmä poikkeaa toteutukseltaan esimerkiksi suositusta TiVo-järjestelmästä, joka tallentaa käyttäjän haluamat ohjelmat kotona sijaitsevaan päätelaitteeseen. Järjestelmä toimii siis paljolti samanlain kuin tallentava digiboksi, joka osaa nauhoittaa käyttäjän haluamat ohjelmat. Ero on siinä, että Cablevisionin ratkaisussa käyttäjän valitsemat ohjelmat vain tallentuvat päätelaitteen sijasta verkkoon.
Haasteen nostaneet studiot eivät kuitenkaan näe asiaa tällä tavoin. Heidän mukaansa järjestelmässä lisenssoidun materiaalin hallinta siirtyy osapuolille, joilla ei siihen todellisuudessa ole mitään oikeuksia.
"Cablevision itseasiassa kopioi, varastoi ja uudelleenlähettää sisältöä", kommentoi elokuvayhtiöiden etujärjestö MPAA:n edustaja Kori Bernard. "Kaupallinen toimija ei voi perustaa voittoa tavoittelevaa on-demand-palvelua ilman palvelussa käytettävän sisällön tekijänoikeuksien haltijoilta saatua lupaa", hän jatkoi.
Cablevision pitää kuitenkin kantansa asiassa. Yhtiön mukaan palvelun käyttäjät voivat katsella vain omaan lokeroonsa itse tallentamaansa materiaalia, vaikka ohjelmia säilytetäänkin Cablevisionin palvelimilla. Yhtiön johdon mukaan studioiden kanne on perusteeton ja osoittaa perusteellista väärinymmärrystä tarjotun palvelun luonteesta. Lisäksi yhtiön johdon mukaan huomiotta jätetään se, että ajansiirrosta on valtavasti hyötyä TV:n katselijoille ja että katselijoilla on tähän oikeus.
Lähde:
Reuters UK

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.