Saksassa laaja piratismin vastainen isku

Ilkka Ketola
24. toukokuuta, 2006 12:00

Saksan poliisi on nostanut syytteet 3 500 Internet-piratismista epäiltyä henkilöä vastaan, levyteollisuuden kansainvälinen etujärjestö IFPI tiedotti tiistaina. Syytettyjen epäillään levittäneen luvatta musiikkia eDonkey2000-vertaisverkon välityksellä. Samaan aikaan syytteiden nostamisen kanssa poliisi suoritti kotietsinnän 130 kodissa Kölnissä ja Bergheimissa.
Suoritetut kotietsinnät kohdistuivat todennäköisesti suurimpien jakajien koteihin. Kölnin yleisen syyttäjän toimiston ja Berheimin poliisin koordinoimissa iskuissa takavarikoitiin käyttäjien kotikoneet mahdollisena todistusaineistona. Kaikkien syytettyjen uskotaan myös jakaneen musiikkia muille käyttäjille, eli pelkästään musiikkia verkosta ladanneita ei syytettyjen listalla ole.
Vaikka piratismin vastaiset ratsiat ja syytteet ovat jo melko yleisiä, kohdistuvat ne yleensä warez-ryhmiin tai suuriin servereihin. Esimerkiksi juuri eDonkey-verkon suurin palvelin, RazorBack 2, ratsattiin tämän vuoden helmikuussa. Nyt Saksassa tehdyt iskut kuitenkin kohdistuivat yksittäisiin jakajiin, mikä kertoo siitä, että piratismin vastaisessa taistelussa ollaan siirtymässä järeämpien aseiden käyttöön.
"Kenenkään ei pitäisi olla yllättynyt otteiden kiristymisestä", kommentoi Saksan viranomaisten toimintaan tyytyväinen IFPI:n puheenjohtaja John Kennedy. Kennedy sanoo lausunnossaan Internet-piratismin vahingoittavan koko musiikkiyhteisöä ja vihjaa, että Saksan musiikkimyynnissä viiden vuoden aikana tapahtunut kolmanneksen lasku on piratismin aiheuttamaa. IFPI:n mukaan yksin Saksassa ladattiin luvatta yli 400 miljoonaa musiikkikappaletta vuonna 2005.
Viimeisen kolmen vuoden aikana Saksan levyteollisuus on haastanut oikeuteen reilut 7 000 ihmistä. Useat sadat näistä tapauksista ovat päättyneet oikeussalien ulkopuolisiin sopimuksiin, joilla syytetty on päätynyt maksamaan keskimäärin noin 2 500 euron korvauksen levy-yhtiöille. Maksimi vankeustuomio musiikin jakamisesta Internetissä on viisi vuotta, mikäli jakamisen katsotaan tapahtuneen ansaintatarkoituksessa.
Lähteet:
Slyck News
IFPI (lehdistötiedote)

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.