Ranskan DRM-lakiin lievennyksiä

Ilkka Ketola
3. toukokuuta, 2006 15:18

Ranskan senaatti on luopumassa esitetyn DRM-lain tiukimmista määräyksistä, kertoo Tietokone. Ranskassa on oltu ajamassa läpi lakia, jonka tarkoituksena on muun muassa parantaa kuluttajien asemaa. Alkuperäisen ehdotuksen mukaan laki olisi säädellyt erittäin tarkkaan sitä, kuinka kopiointia rajoittavia DRM-suojauksia saa käyttää, ja olisi pakottanut mm. Applen jakamaan tietoutta iTunesissa käyttämästään suojauksesta. Lain sisältö on kuitenkin muuttumassa radikaalisti.
Ranskan lain perimmäinen tarkoitus oli taata, että kuluttajat voisivat käyttää ostamaansa viihdettä missä tahansa sopivassa laitteessa. Sisällön myyjä ei siis voisi DRM-suojauksilla määrätä, missä laitteissa kuluttaja hankkimaansa viihdettä käyttää, sillä kopioinnin estävät suojaukset olisi saanut murtaa.
Lain tekstiä ollaan nyt kuitenkin muuttamassa siten, ettei viihdeteollisuutta pakotetakaan avaamaan DRM-suojauksiaan. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että laki ei todennäköisesti paranna kuluttajan asemaa ja vahvistaa entisestään sisällöntuottajien oikeuksia. Samalla myös häviää lain vallankumouksellisuus, jonka nähtiin haastavan yhdysvaltalaisten viihdejättien mielivallan.
Mieltään innokkaasti ilmaisevat ranskalaiset ovat jo järjestäneet mielenosoituksia ehdotettuja muutoksia vastaan. Lain käsittely on vielä kesken, joten muutoksia voi olla vielä luvassa lisääkin.
Lähde:
Tietokone

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.