Netti-Lostin katselu onnistuu myös Suomessa

Ilkka Ketola
2. toukokuuta, 2006 10:39

Televisioyhtiö ABC käynnisti eilen pilottikokeilunsa, joka tuo suosittujen TV-sarjojen jaksot tuoreeltaan netistä katseltaviksi. Pilotti rajoittuu odotetusti Yhdysvaltoihin, eli periaatteessa Suomi on muun maailman ohella suljettu palvelun ulkopuolelle. Nettiin on kuitenkin välittömästi ilmestynyt ohjeita, joita noudattamalla ohjelmien katselu onnistuu myös Yhdysvaltojen rajojen ulkopuolella.
ABC:n pari kuukautta kestävän pilottikokeilun ajan yhtiön suositut TV-sarjat tulevat katseltaviksi ABC:n verkkosivuilta heti lähetystä seuraavana päivänä. Tarjolla on esimerkiksi Suomessakin tuttujen sarjojen, kuten Täydellisten naisten, Aliaksen ja Lostin, tuoreimmat jaksot. Katselu on maksutonta, ja poisrajoitettua on ainoastaan mainosten ylihyppiminen ja ohjelmien tallentaminen omalle koneelle. Muuten ohjelmien toistoa voi vapaasti pysäyttää ja kelata.
ABC on ymmärrettävästi rajoittanut katseluoikeuden ainoastaan Yhdysvaltoihin, sillä televisiomaailman tekijänoikeus- ja mainossopimusjärjestelyt käytännössä estävät globaalin lähetyksen. Ohjelmien katselu onnistuu ainoastaan silloin, jos käytetyn selaimen lähettämä IP-osoite on yhdysvaltalainen, mikä sulkee muun maailman katselijat periaatteessa palvelun ulkopuolelle.
IP-osoitteeseen perustuva tarkistus on kuitenkin helppo kiertää, ja jo eilen mm. gHacks-sivusto julkaisi ohjeet siihen, kuinka IP-tarkistuksen pystyy helposti kiertämään ja ohjelmia katselemaan myös Yhdysvaltain ulkopuolelta, siis myös Suomesta.
Menetelmä perustuu yksinkertaisesti siihen, että verkosta etsitään ja otetaan käyttöön yhdysvaltalainen välityspalvelin, joka ei lähetä käyttäjän IP-osoitetta eteenpäin. Tämän jälkeen ABC:n streaming-sivustolle ilmestyy "Launch"-linkki, jota napauttamalla pääsee nauttimaan tuoreesta ohjelmatarjonnasta.
Lähde:
gHacks

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.