Suomalaiset nuoret kopioivat yhä laittomasti netistä

Ilkka Ketola
28. huhtikuuta, 2006 13:24

Uuden tekijänoikeuslain sisältö ei ole vielä selvinnyt suomen nuorisolle tai lakia ei kunnioiteta, selviää Yleisradion Uutismixi-ohjelman tekemästä tutkimuksesta. Kahdenkymmenen eri peruskoulun yhdeksäsluokkalaisille suunnatussa kyselyssä ilmeni, että nuoret lataavat uuden lain vastaisesti elokuvia, musiikkeja ja pelejä Internetistä.
Vuoden 2006 alussa voimaantulleen uuden tekijänoikeuslain myötä Suomessa on ollut laitonta ladata laittomasta lähteestä tekijänoikeudella suojattua materiaalia. Ennen uutta lakia kiellettyä oli ainostaan tekijänoikeudella suojatun materiaalin luvatta levittäminen.
Nuoret eivät kuitenkaan uudesta laista piittaa. Kyselyyn vastanneista teineistä yli puolet myönsi imuroivansa musiikkia, pelejä tai ohjelmia laittomasti Internetistä. Ilmeni, etteivät nuoret kunnolla tunne uuden tekijänoikeuslain rajoja, ja netistä haetaan tiedostoja, koska "se on helppoa" ja "kaikki muutkin tekevät sitä".
Laitonta lataamista harrastavien nuorten parissa suosituinta oli musiikin lataaminen, jota kertoi tekevänsä yli puolet vastanneista. Seuraavaksi tulivat elokuvat ja tv-sarjat sekä pelit. Lataaminen on yleensä myös toistuvaa, sillä noin 44 prosenttia nuorista myönsi lataavansa tiedostoja vähintään kerran viikossa.
Uutismixin tutkimus oli suunnattu peruskoulussa viimeistä vuottaan opiskeleville, eli 15-vuotiaille yhdeksäsluokkalaisille. Kyselyyn vastasi yhteensä 1050 nuorta 20:stä eri peruskoulusta.
Lähde:
Tietokone

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.