Kopiosuojaukset viivästyttävät Welhon HDTV-lähetyksiä

Ilkka Ketola
26. huhtikuuta, 2006 18:27

Tietokone.fi:n mukaan SW Television Welhon, entisen Helsinki Television, tavoitteena on aloittaa HDTV- eli teräväpiirtolähetykset kaapeli-TV-verkossaan syksyllä. Welho ilmoitti suunnitelmistaan asiakkaille suunnatussa tiedotteessa. Lähetysten aloittaminen on viivästynyt useaan otteeseen, ja Welhon tiedotteen mukaan syynä tähän ovat olleet kopiosuojauksiin liittyvät ongelmat. TV-yhtiöiden vaatimuksena on, että teräväpiirtolähetykset tukevat suojattua HDCP-signaalia.
Welhon tekninen johtaja Kari Ruopsa kertoi Tietokoneelle, että taustalla on HDTV-tekniikan kehitys Euroopassa. "Kyse on valmiista uutta piiriteknologiaa käyttävästä päätelaitekokonaisuudesta, jolla voidaan vastaanottaa MPEG-2- tai MPEG-4-pakattuja ohjelmia, ja joissa on suojattu tekijänoikeudellisia asioita", hän sanoo.
Welhon teräväpiirtolähetysten aloittaminen on lykkääntynyt alkuperäisestä aikataulustaan, mutta Ruopsa uskoo nykyisen tavoitteen, lähetysten aloittamisen syksyllä 2006, pitävän. Suomessa teräväpiirtolähetyksiä lähettää jo Canal+ omalla maksullisella See More HD -kanavallaan.
Ruopsan mukaan teräväpiirtolähetykset myös jatkuvat maksullisina ainakin jonkin aikaa. Pohjoismaissa kanavien määrä ja ohjelmatarjonta on aluksi hyvin rajallinen, ja Ruopsan mukaan odotettavissa on alkuun vain muutamia HD-kanavia. Welhossa kuitenkin uskotaan, että käynnistysvaiheen jälkeen kanavavalikoima ja asiakkaiden määrä kasvavat nopeasti.
Teräväpiirtolähetysten alkumetreillä kuluttajat saavat olla tarkkana myös hankkimansa HD-laitteen ns. natiiiviresoluution kanssa. Suomessa HD-nimikkeellä myytävät taulutelevisiot ovat yleensä joko 1366 x 768 tai 1280 x 720 pikslin näyttöjä. Näistä jälkimmäinen on yleisesti parempi sekä nykyisten PAL-lähetysten ja DVD-elokuvien katsomiseen sekä tulevien teräväpiirtolähetysten katsomiseen.
Resoluutiolla on suuri merkitys, sillä eri muodossa lähetetyt ohjelmat pitää aina skaalata television resoluutiolle. 1280 x 720 -tarkkuus (720p) on toinen vaihtoehtoisista teräväpiirtolähetyksen tarkkuukista, kun taas toinen lähetysvaihtoehto on tarkempi resoluutio 1920 x 1080 pikseliä lomitettuna (1080i). Skaalaaminen aiheuttaa aina kuvan laadun heikkenemistä, ja etenkin 1366 x 768 -pikselin näytöille skaalaaminen on aina ongelmallista.
Lähde:
Tietokone.fi

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.