TDK:n 25Gt:n tallennettava Blu-ray valmis myyntiin

Ilkka Ketola
11. huhtikuuta, 2006 11:31

TDK on ilmoittanut, että sen tallennettavan Blu-ray-levyn yksikerroksinen versio on valmis jälleenmyyntiin. Yksikerroksisen Blu-ray-levyn tallennuskapasiteetti on 25 gigatavua sekä kertatallenteisella BD-R- että uudelleenkirjoitettavalla BD-RW-levyllä. Tyhjiä levyaihioita on siis saatavilla heti, kun Blu-ray-asemat tulevat myyntiin kesäkuussa, mutta kaksikerroksisia, 50 Gt:n tallennuskapasiteetin levyjä joudutaan vielä odottamaan.
Yhdysvalloissa 25 Gt:n yksikerroslevyn kertatallenteinen versio maksaa 19,99 dollaria (n. 16,5 euroa) ja uudelleen tallentava versio 24,99 dollaria (n. 20,62 euroa) kappaleelta. Blu-ray-leirin yritykset uskovat vakaasti, että yksikerroksisen levyn 25 gigatavua riittää kivutta 1080p-tarkkuuden teräväpiirtoelokuvan tallentamiseen.
TDK lupaa toimittaa vielä tänä vuonna myyntiin myös Blu-rayn kaksikerroslevyn, joka on kapasiteetiltaan kaksi kertaa suurempi, eli 50 gigatavua. Kaksikerroslevyjen hinnan luvataan asettuvan noin 50 dollarin tietämille: kertatallenteisen hinta on 47,99 dollaria (n. 39 eur) ja uudelleentallennettavan 59,99 dollaria (n 49,5 eur).
Myös Blu-rayn kanssa kilpailevan HD-DVD-formaatin tallennettavat levyt ovat valmiita myyntiin. HD-DVD:lle ei kuitenkaan ole vielä luvattu toimittaa kuin kertatallenteisia yksikerroslevyjä, joiden tallennuskapasiteetti on 15 gigatavua. Kapasiteetiltaan 30 gigatavuiset kertatallenteiset kaksikerroslevyt on tulossa myyntiin myöhemmin tänä vuonna. Uudelleenkirjoitettavien levyjen osalta aikataulu on vielä avoinna, sillä standardin valmistelu on vielä kesken.
Kilpailevien sinilaserlevyformaattien valtataisto pääsee kunnolla käyntiin vasta ensi vuonna, kun molemmat leiriytymät saavat laitteensa ja levynsä valmiiksi ja markkinoille. Tämä koskee myös tallennettavia medioita, sillä levyjen myynti pääsee kunnolla käyntiin vasta laitekannan kasvaessa.
Lähde:
TG Daily

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.