ABC:n ohjelmat ilmaiseksi ja tuoreeltaan netistä

Ilkka Ketola
11. huhtikuuta, 2006 12:54

Amerikkalainen ABC-televisioyhtiö suunnittelee tuovansa jatkossa suuren osan suosituista ohjelmistaan verkosta ladattaviksi lähes välittömästi ohjelman esityksen jälkeen. Toukokuussa alkavalla testijakson aikana ABC:n hittiohjelmien tuoreet jaksot tulevat ladattaviksi yhtiön kotisivuilta heti ensi lähetyksen jälkeisestä päivästä lähtien ja, mikä parasta, täysin maksutta.
ABC:n suunnittelema uusi jakelutapa on erittäin ilahduttava uutinen sekä selkeä osoitus TV-yhtiöiden tarpeesta reagoida kuluttajien uusiin tarpeisiin. Yhä useammat katsojat päätyvät lataamaan ohjelmansa joko vertaisverkoista tai nauhoittamaan ohjelmat PVR-laitteillaan. Molemmissa tapauksissa mainosten ohittaminen käy helposti, mikä ei luonnollisesti ole mainostajien eikä siten mainostuloista riippuvaisten TV-yhtiöiden mieleen.
Disneyn omistaman ABC:n ilmaisen verkkojakelun juju piileekin siinä, että mainosten ohittaminen ei palvelussa ole mahdollista. Ohjelmien katselu on muuten normaalia: ohjelmaa voi kelata, toiston voi pysäyttää ja kappaleittaan jaetussa ohjelmassa voi hyppiä eteenpäin. Verkkojakelun onkin tarkoitus toimia mainosrahoitteisena, ja Betanewsin mukaan ainakin AT&T, Ford, Procter & Gamble ja Universal Pictures ovat jo solmineet mainossopimuksen.
Testijakson aikana netistä voi katsella tuoreeltaan Täydellisiä naisia, Aliasta, Lostia sekä Rouva presidenttiä. Sarjoja ei voi tallentaa koneelleen, vaan ainoastaan katsella.
Aliasta lukuun ottamatta kaikkien näiden sarjojen jaksoja voi ladata myös iTunes-verkkokaupasta 1,99 dollarin maksua vastaan. ABC:n uusi kokeilu todennäköisesti vähentää iTunesin myyntiä jonkin verran, kun samat jaksot on myös ilmaiseksi katseltavissa ABC:n sivustolta. Osalle katsojista iTunesin tuoma vapaus paikasta ja mainoksista voi kuitenkin olla ilmaisuutta arvokkaampaa.
Jaksot tulevat verkkoon 16:9-laajakuvaformaatissa, ja katseluun tarvitaan Flash 8. Videoista tuodaan saataville kahden tasoiset versiot, 500x282 pikselin ja paremman 700x394 pikselin tarkkuuden versio. Ohjelmia ei voi tallentaa omalle koneelle.
Useat eri tahot ovat jo ehtineet iloitsemaan Disneyn ja ABC:n ilmoituksesta uuden television alkusoittona. Creative Strategies -yhtiön analyytikko Tim Bajarin uskoo, että tätä hetkeä tullaan tulevaisuudessa IPTV:n historian käännekohtana. Ars Technican Eric Bangeman taas kirjoittaa, että ABC:n palvelu kertoo, miltä näyttää TV:n versio 2.0.
ABC:n testijakso alkaa toukokuussa ja kestää kaksi kuukautta. Todennäköisesti palvelu rajoittuu Yhdysvaltoihin ja Kanadaan, mutta asia ei käynyt ilmi lähdeartikkeleista.
Lähteet:
Ars Technica
BetaNews

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.