Kasvi: tiukat rajat häpeärangaistuksen käyttöön

Ilkka Ketola
6. huhtikuuta, 2006 12:21

Kansanedustaja Jyrki Kasvi (vihr.) jätti keskiviikkona rinnakkaislakialoitteen hallituksen tekijänoikeuslakia koskevaan esitykseen. Hallituksen esityksen mukaan tekijänoikeuden loukkauksista tuomittu voisi joutua julkaisemaan tuomionsa omalla kustannuksellaan esimerkiksi lehdessä. Kasvi haluaa asettaa aloitteessaan tuomioistuimille tiukat rajat niin kutsutun häpeärangaistuksen käyttöön. Rinnakkaislakialoitteen allekirjoittajina oli kansanedustajia viidestä eri puolueesta.
"Hallituksen lakiesitys on tuomassa Suomen lainsäädäntöön uudentyyppisen rangaistuksen yksittäiseen rikoslajiin. Tällainen lisähäpeärangaistus ei kuulu suomalaiseen oikeusperinteeseen, eikä sitä tule hyväksyä. Vaarana tässä on myös se, että vastaava lisärangaistuskäytäntö leviää tulevaisuudessa muuhunkin lainsäädäntöön", Kasvi toteaa.
Hallituksen ehdotus perustuu EU:n tekijänoikeusdirektiiviin, joka Kasvin mielestä mahdollistaa lainsäätämiseen myös kansallista liikkumavaraa.
"Julkaisemisvelvoitetta ei saa käyttää lisärangaistuksena eikä se saa aiheuttaa tuomitulle tuomioon verrattuna kohtuuttomia taloudellisia seurauksia. Myös eduskunnan talousvaliokunnan mielestä direktiivin olisi pitänyt kohdistua vain kaupallisessa tarkoituksessa tehtyihin tai huomattavaa vahinkoa aiheuttaneisiin tekijänoikeuksien loukkauksiin."
Tekijänoikeusrintamalla on tekeillä vielä kovempiakin esityksiä. Esitys uudeksi tekijänoikeusrikosten tutkintaa ja rangaistuksia koskevaksi direktiiviksi edellyttäisi muun muassa sitä, että tekijänoikeusjärjestöt olisi otettava mukaan epäiltyjen tekijänoikeusrikosten esitutkintaryhmiin. Niistä tulisi tavallaan kaupallisia poliiseja, jotka valvoisivat tutkinnassa omia etujaan. Direktiiviehdotus sai eduskunnassa kriittisen vastaanoton.
Lähde:
Jyrki J.J. Kasvin kotisivu (tiedote)

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.