Ensimmäinen HD-DVD-soitin myyntiin Japanissa

Ilkka Ketola
31. maaliskuuta, 2006 17:56

Toshiba on tuonut markkinoille ensimmäisen HD-DVD-soittimen Japanin markkinoilla. Sonyn johdolla kehitettävän kilpailevan Blu-ray-formaatin laitteet eivät ole vielä ennättäneet myyntiin asti, joten HD-DVD saa odotetusti etumatkaa. HD-DVD-formaatin elokuvat tulevat myyntiin huhtikuun aikana, jolloin laite tulee myyntiin myös Yhdysvalloissa.
Toshiban soitin, malliltaan HD-XA1, on taaksepäin yhteensopiva nykyisten CD- ja DVD-levyjen kanssa. Soitin osaa muuntaa DVD-levyjen kuvan teräväpiirtotelevisioille mieluiseen 720p tai 1080i-resoluutioon. Suurin ilo soittimesta saadaan kuitenkin teräväpiirtoelokuvilla, jotka hyödyntävät HD-DVD-formaatin DVD-levyjä suurempaa tallennuskapasiteettia sekä edistyneempiä MPEG-4 AVC ja VC-1 -pakkaustekniikoita.
Pelkällä soittimella ei tietenkään paljoa tee ilman sisältöä, ja HD-DVD-formaatissa luvataankin julkaista 150-200 elokuvaa tämän vuoden joulukuuhun mennessä. Alkuvaiheessa valikoima on kuitenkin hyvin rajallinen, huhtikuussa julkaistaan parisenkymmentä elokuvaa.
Toshiban tavoitteena on myydä 600-700 tuhatta soitinta ensimmäisen vuoden aikana. Yhtiö on ilmoittanut pystyvänsä valmistamaan noin 2000 soitinta kuukaudessa. HD-DVD:llä varustetut tietokoneet pyritään saamaan kauppoihin huhti-kesäkuun aikana.
Sekä HD-DVD että kilpaileva Blu-ray käyttävät sinistä laseria ja tarjoavat huomattavasti DVD:tä suuremman tallennuskapasiteetin. Blu-rayn katsotaan olevan teknisesti kehittyneempi, ja se on myös kapasiteetiltaan kilpailijaansa edellä. HD-DVD:n eduiksi lasketaan mm. nimi, joka kuluttajien on helppo yhdistää sekä teräväpiirtotekniikkaan (HD) että jo käytössä olevaan DVD-formaattiin. Lisäksi Blu-ray-soittimet tulevat myyntiin vasta muutaman kuukauden kuluttua, ja tuolloinkin hinta on oletettavasti HD-DVD:tä korkeampi, noin 825 euroa (1000 dollaria).
HD-XA1:n hinta on Japanissa noin 770 euroa, kun Yhdysvalloissa soitin tulee maksamaan noin 660 euroa (799 dollaria). Yhdysvalloissa myyntiin tulee myös toinen malli, HD-A1, jonka hinta on noin 411 euroa (499 dollaria). Eurooppaan HD-DVD:n on tarkoitus saapua loka-joulukuussa.
Lähteet:
Financial Times
Digital-Lifestyles

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.