Suuret kulut huolena DVD-sukupolven vaihdoksessa

Ilkka Ketola
26. maaliskuuta, 2006 19:21

Kuluttajia uhkaa kallis ja hämmennystä aiheuttava valinta kahden kilpailevan standardin välillä, kun DVD:n seuraajat HD DVD ja Blu-ray tulevat markkinoille. Molempiin standardeihin liittyy hieman toisistaan poikkeavat ja hintavat varusteet, jotka vaaditaan täyden hyödyn saamiseksi laitteiden uusista teräväpiirto-ominaisuuksista, kertoo Reutersin uutinen.
DVD:n seuraajaksi teräväpiirtoaikakaudelle on ehdolla kaksi eri levyformaattia: Sonyn vetämä Blu-ray sekä Toshiban johtama HD DVD, jota odotetaan markkinoille huhtikuun aikana. Molemmilla ratkaisuilla on omat laajat tukijakuntansa, jotka eivät taannoisista yrityksistä huolimatta ole onnistuneet sopimaan yhteisestä standardista.
Formaattien välille syntyvä kilpailutilanne ei ole eduksi millekään osapuolelle, sillä epävarmuus hidastaa tekniikoiden käyttöönottoa ja pienentää siten myyntiä. Kuluttajan riskinä on päätyä sijoittamaan turhaksi jäävään formaattiin, mikäli toinen ratkaisuista häviää kisan ja katoaa markkinoilta. Tilanne muistuttaakin paljon aikoinaan VHS:n ja sitä haastaneen BetaMaxin välillä käytyä kisaa.
Teknologiatutkimusyhtiö American Technology Researchin analyytikko Paul-Jon McNealy epäilee, ettei kilpailutilanteeseen liittyviä haasteita ja kuluja olla vielä edes hahmotettu koko laajuudessaan. McNealyn mukaan yhtiön analyysien tulosten mukaan kuluttajien ei ole järkevää ottaa uusia tekniikoita käyttöön varhaisessa vaiheessa. Hänen mukaansa teräväpiirto-TV:t eivät välttämättä ole yhteensopivia HD DVD:n ja Blu-rayn käyttämien kopiosuojausten kanssa.
Myös toisen tutkimusyhtiön, Envisioneeringin, analyytikko Richard Doherty varoittelee järjestelmäpäivityksissä piilevistä kuluista. Hän huomauttaa, etteivät useimmat kotiteatterijärjestelmät ole sillä tasolla, että uusien standardien mukanaan tuomia ääniominaisuuksia saadaan hyödynnettyä. Molemmat analyytikot varoittelevat myös tarpeellisista kaapelihankinnoista, jotka nekin voivat olla yllättävän kalliita.
Reutersin mukaan myös useat jälleenmyyntiketjut ovat huolissaan formaattisodan vaikutuksista. Kuluttajat ovat pakotettuja tekemään valintoja, ja todennäköistä on, että lopulta osalle kuluttajista jää käteen häviäjäpuolen turhaksi käyneitä laitteita.
Molempien standardien leiriytymät ovat joutuneet viime aikoina ilmoittamaan lykkäyksistä. Toshiba ilmoitti viime torstaina HD DVD:nsä julkaisun viivästyvän maaliskuun lopulta huhtikuun puolen välin tienoille, ja Sony ilmoitti jo aiemmin joutuvansa lykkäämään uuden PlayStation 3 -konsolinsa julkaisua marraskuulle. PlayStation 3 (PS3) käyttää Blu-ray:tä, ja laitteen odotetaan toimivan merkittävänä vetoapuna Blu-rayn myynnille.
Blu-ray-asemia on kuitenkin tulossa myyntiin jo ennen PS3:a. Samsungin aseman on tarkoitus tulla myyntiin toukokuun lopulla ja Sonyn oman aseman kesän alkupuolella.
HD DVD:n kannalta ikävää on myös Microsoftin Vista-käyttöjärjestelmän viivästyminen. Vista tulee tukemaan HD DVD:tä, minkä odotetaan olevan standardille valtaisa etu. Uudelle tallennusmedialle käyttöönotto tietokoneissa on erittäin tärkeää elinkaaren alkuvaiheissa. Esimerkiksi DVD:n tullessa myyntiin kahdeksan vuotta sitten oli tietokoneisiin asennettujen asemien osuus ensimmäisen vuoden kokonaismyynnistä 80 prosenttia.
Viivästysten ja kahden standardin välillä valitsemisen lisäksi kuluttajien kukkaroa tulee kuormittamaan televisioiden uusiminen teräväpiirto-TV:n (HDTV) tasolle. Dohertyn mukaan vain yhdessä kodissa kahdeksasta on HDTV-kuvan toistoon kykenevä televisio. Äänentoiston osalta tilanne on vielä heikompi, sillä vain yksi kymmenestä taloudesta omaa toistolaitteet, joilla saa hyödyn irti uusien soitinten ja levyjen parantuneesta äänestä.
Lähde:
Reuters

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.