HS: TV-ohjelmien verkkolataamista ei mielletä laittomaksi

Ilkka Ketola
26. maaliskuuta, 2006 17:55

TV-ohjelmia ladataan ahkerasti verkosta, sillä lataamista ei pidetä laittomana. Lisäksi lataaminen koetaan helpoimmaksi tavaksi saada ohjelmat katseltavakseen, kirjoitti Helsingin Sanomat (HS) viime keskiviikkona. TV-ohjelmien latausta ei koeta laittomaksi, sillä ihmiset rinnastavat verkkolatauksen TV-ohjelmien videonauhoitukseen -- kun ohjelma tulee televisiosta, on sama ottaako sen vertaisverkosta vai nauhoittaako sen itse, ajattelevat useimmat.
"Lataamista ei koeta laittomaksi, koska ohjelmat tulevat jo tv:stä. Sitä pidetään vain ajansiirtona. Ihmisiä tuntuu houkuttavan se, että ohjelmia voi katsoa, milloin itse haluaa", kommentoi kansalaisten sähköisiä oikeuksia ajavan Electronic Frontier Finlandin (EFFI:n) Jukka Ruotsalainen HS:lle.
Kuten useimmilla on varmaan jo hyvin tiedossa, on tekijänoikeudella suojatun materiaalin lataaminen verkosta kuitenkin ollut laitonta tämän vuoden alusta alkaen. Tekijänoikeudella suojatun materiaalin levittäminenhän on ollut luvatonta jo aiemminkin.
Miksi ihmiset sitten lataavat, jos lataaminen kerran on luvatonta? Koska se on helpoin tapa saada ohjelmat katseltavakseen. Tarvittava teknologia on olemassa, ja nuorilla halu ja taito sitä soveltaa. Ainoa asiassa hiertänyt asia on ollut tekijänoikeuksien haltioiden kyvyttömyys luoda toimivaa liiketoimintaa verkkojen ympärille, ja tämän on huomannut myös Helsingin Sanomat.
"Tässä on keskeinen ongelma. Tekijänoikeuksien haltijoiden etujärjestöt ovat vuosien ajan demonisoineet verkkoliikennettä. Ala on halunnut vain asettaa estoja ja vaatia korvauksia, kun samaan aikaan verkossa sukkelasti liikkuvat nuoret ovat ottaneet nopeasti käyttöön uusia teknologioita", HS kirjoittaa.
Viihdeteollisuus on vasta nyt saamassa toimivia ja kiinnostavia palveluita jalkeilleen, ja siksi nuoret ovat jo tottuneet saamaan kaiken ilmaiseksi verkoista. Tilanne tiivistyy hyvin anonyymiksi jääneeneen lataajaan lausumaan, jota HS siteraa:
"Lataaminen on jo elämän realiteetti. On yhteiskunnan vastuulla korjata tilanne."
Lähde:
Helsingin Sanomat

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.