Nokia: kännykät vie MP3-soitinten ja kameroiden markkinat

Ilkka Ketola
23. maaliskuuta, 2006 5:18

Matkapuhelinten suosio ja monipuolistuminen hävittää kannettavat musiikkisoittimet ja videokamerat markkinoilta, uskoo Nokian multimediayksikön vetäjä Anssi Vanjoki. Vanjoki viittasi tiistaina julkistetuissa kommenteissaan kamera-alaan, johon kännykkäteollisuudella on jo ollut selkeä vaikutus. Nokia valmisti viime vuonna 100 miljoonaa kamerapuhelinta, mikä tekee yhtiöstä maailman suurimman kameravalmistajan.
Tammikuussa tunnettu kameravalmistaja Konica Minolta ilmoitti vetäytyvänsä pois kameramarkkinoilta. Agfa-Gevaert taas myi valokuvausyksikkönsä.
Lisää vastaavia uutisia on luvassa seuraavan 6-12 kuukauden aikana, Vanjoki enteilee. Seuraavaksi hän odottaa musiikkilaitteiden valmistajien ilmoittavan vaikeuksistaan, jonka jälkeen olisi videokameroiden valmistajien vuoro.
Puhelinvalmistajien vahva panostus musiikki- ja multimediapuhelimiin tuo uskottavuutta Vanjoen sanomaan. Yksin Nokia valmisti viime vuonna 40 miljoonaa musiikkipuhelinta, joten volyymia on. Lisäksi jatkossa mahdollisuus ladata musiikkia suoraan puhelimeen lisää varmasti laitteiden suosiota.
Omien käyttökokemusteni mukaan Nokian musiikkipuhelinten suurin kompastuskivi on tällä hetkellä huono käytettävyys ja käyttömukavuus. Musiikin hallinta puhelimessa on ollut vaivalloista ja epästandardien (vakio)liittimien vuoksi käyttäjä on ollut pakotettu kuuntelemaan musiikkia Nokian omilla heikkolaatuisilla kuulokkeilla.
Käyttömukavuus tulee epäilemättä paranemaan jatkossa, kun laitevalmistajien kokemus tekniikoista sekä hyvistä ja huonoista ratkaisuista karttuu. Mutta kuka puhelinvalmistajista tulee selviämään voittajana, onkin täysin eri asia. Nokian kilpailijoilla, kuten Sony Ericssonilla, Siemensillä ja Samsungilla on jo valmiiksi runsaasti tietoa ja kokemusta eri viihde-elektroniikkalaitteiden suunnittelusta ja valmistuksesta. Lisäksi niiden brändit liitetään vahvasti muuhunkin kuin pelkkiin matkapuhelimiin. Siksi niillä on mielestäni pieni etulyöntiasema siirryttäessä integroidumpien laitteiden markkinoille.
Lähde:
Reuters

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.