Kiista mobiili-TV:n tekijänoikeuksista jatkuu

Ilkka Ketola
22. maaliskuuta, 2006 13:55

Tekijänoikeusjärjestöt ja mediatalot ovat edelleen vahvasti eri mieltä mobiili-TV:n tekijänoikeusmaksujen perinnästä. Teosto, Kopiosto ja Gramex tulkitsevat DVB-H-tekniikkaa käyttävän mobiilitelevision omaksi jakelukanavakseen, joten niiden mielestä lähetetyistä ohjelmista pitäisi periä oma teostomaksu. Ohjelmia lähettävien mediatalojen näkemys asiasta on täysin päinvastainen, ja lähettäjät pelkäävät kiistan hidastavan mobiili-TV:n tuloa Suomeen.
Kiista sai alkunsa siitä, kun Liikenne- ja viestintäministeriö (LVM) pyysi lausuntoja televisio- ja radiolain muutosta pohtineen opetusministeriön työryhmän lausuntoon. Tekijänoikeusjärjestöjen mielestä LVM ylittää toimikenttänsä puuttuessaan tekijänoikeuslakia koskeviin asioihin, jollaisena ne DVB-H-kiistan näkevät.
Ylen uutisten mukaan Ylen ja SBS Finlandin edustajat ovat sanoneet, että kaksinkertaisten tekijänoikeusmaksujen perintä tarkoittaisi, ettei niiden ohjelmia nähdä kännyköissä. Kaleva täydentää, että myös SanomaWSOY on LVM:n muutosehdotuksen takana. LVM kertoo, että MTV3:lla sekä Nelosella on jo digitaaliseen televisiotoimintaan lupa, ja ideana on, että kanavat saisivat lähettää samaa materiaalia myös DVB-H-verkkoon ilman ylimääräisiä tekijänoikeuskorvauksia.
Kiistassa on loppujen lopuksi kyse siitä, voidaanko DVB-H-jakelukanavaa pitää DVB-C- ja DVB-T-verkoista erillisinä jakelukanavana. EU-komission kanta on, että tekijänoikeuksin suojatun palvelun lähettämisestä rinnaiksesti digitaaliverkossa voidaan periä erillinen tekijänoikeusmaksu.
Opetusministeriö on pitäytynyt ainakin tähän saakka EU-komission osoittamassa linjassa ja tyrmännyt esitykset välttää kaksinkertaista tekijänoikeusmaksua. Liikenneministeri Susanna Huovisen on tarkoitus ottaa kantaa tekijänoikeuskiistaan kevään aikana.
Lähteet:
Kaleva
Yle

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.