Xbox 360:n firmware hakkeroitu

Ilkka Ketola
20. maaliskuuta, 2006 19:35

Julkistaessaan uutta Xbox 360 -konsoliaan viime vuoden lopulla ylisti Microsoft laitteen firmwaren (eli ohjelmiston) olevan murtamaton. Väite oli rohkea, sillä on enemmän sääntö kuin poikkeus, että uusi suojaus tai firmware murretaan ennen pitkää -- ja niin kävi myös tällä kertaa. Neljä kuukautta Xbox 360:n julkaisun jälkeen ovat ensimmäiset hakkerit ilmoittaneet pystyneensä murtamaan laitteen firmwaren.
Firmwaren hakkeroinnissa kertoi ensimmäisenä onnistuneensa hollantilainen TheSpecialist, joka onnistui murtamaan myös alkuperäisen Xboxin firmwaren. TheSpecialist kertoi Xlife.nl:n haastattelussa, että projektissa työskenteli yhteensä 6 hakkeria, joille Microsoftin uho murtamattomasta suojauksesta oli ennemminkin haaste kuin lannistava tekijä.
Tavallisille rivikäyttäjille firmwaren murtumisesta ei ole (ainakaan vielä) juurikaan iloa. Ensinnäkään murrossa onnistuneet hakkerit eivät aio julkaista modaamansa firmwarea, sillä sitä ei voitaisi käyttää juuri muuhun kuin piraattipelien ajamiseen (ei siis esimerkiksi kotitekoisten ohjelmien tai linuxin pyörittämiseen). Toisekseen modaaminen on kehitetyllä metodilla monimutkaista, vaatii erikoistyökaluja ja toimii ainoastaan Hitachi-LG GDR-3120L -DVD-ROM-asemilla.
TheSpecialistin menetelmällä Xbox 360:n firmware-piirin uudelleen kirjoittaminen ei onnistu PC:llä, vaan konsoli pitää purkaa, piiri irroittaa ja päivittää siihen modattu firmware erillisellä laitteella. Tätä ennen pitää vielä muistaa tarkistaa alkuperäiseen firmwareen koodattu laitekohtainen DVD-asematunnus, jota ilman pelit eivät suostu toimimaan.
Kehitystä on kuitenkin ehtinyt tapahtua jo parissa päivässä, kuten usein on tapana -- kun tie on avattu, on kehitys nopeaa. SeventhSon-nimimerkkiä käyttävä hakkeri kertoi kehittäneensä menetelmää siten, ettei piiriä tarvitse enää irrottaa konsolista laitekohtaisen koodin lukemista varten. SeventhSon kuvaa kotisivullaan ja xboxhacker.netin foorumeilla, kuinka Linuxin tai Windowsin saa tunnistamaan konsolin DVD-aseman. Itse flashin (firmwaren) polttoa varten laite pitää kuitenkin edelleen purkaa.
Maanantaina asiat ovat kehittyneet edelleen. Team Xecuter -niminen hakkeriryhmittymä kertoo suunnittelevansa menetelmää, jossa mod-piiriä ei tarvittaisi ollenkaan. Heidän suunnitelmissaan on kehittää ohjelma, jolla PC:hen kytketyn DVD-aseman firmware-päivitys onnistuisi.
Mielenkiintoista kehitystä, ja lisää on varmasti luvassa. Hakkerointiväitteiden tueksi TheSpecialist julkaisi videopätkän, jossa Xbox 360 pyörittää PGR3:n kopiota:
Hakkeroitu Xbox 360 (YouTube.com)
Paljon yksityiskohtaista tietoa löytyy myös tältä sivulta (www.kev.nu).
Lähde:
Xbox-Scene.com

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.