Kolme joensuulaisnuorta epäiltynä tekijänoikeusrikoksesta

Ilkka Ketola
18. maaliskuuta, 2006 13:39

Joensuun rikospoliisi on saanut päätökseen esitutkinnan tapauksessa, jossa kolmea joensuulaista nuorta epäillään musiikin luvattomastä levityksestä vertaisverkoissa. Poliisin tiedotteen mukaan rikokseen syyllistyneet nuoret ovat jakaneet musiikkia tietämättään, kertoo asiasta uutisoinut Digitoday.
Epäillyt nuoret ovat 13-, 20-, ja 26-vuotiaita. He olivat kopioineet tietokoneisiinsa tekijänoikeudellisesti suojattua musiikkia vertaisverkoista, ilmeisesti kukin yli 600 kappaletta musiikkikappaletta. Uuden tekijänoikeuslain mukaan tekijänoikeudellisen materiaalin luvaton lataaminen Internetistä on ainakin tekijänoikeusrikkomus. Käytetyt vertaisverkko-ohjelmat olivat eDonkey2000 ja LimeWire.
Nuorten epäillään syyllistyneen myös tekijänoikeusrikokseen, sillä käytetyt ohjelmat ovat laittaneet materiaalin automaattisesti myös jakoon vertaisverkkoihin. Tämä on poliisin tiedotteen mukaan tapahtunut automaattisesti ohjelmaa asennettaessa, eivätkä nuoret ole välttämättä itse olleet tapahtuneesta tietoisia.
"Tietokoneen käyttäjä ei useinkaan edes lue ennen hyväksymistään sitä mitä hän on hyväksymässä. Lisäksi nämä tekstit ovat useimmiten englanninkielisiä ja niiden termit ovat monille varsin vieraita", poliisin tiedotteessa kerrotaan.
Tiedotteessa poliisi korostaa tarkkaavaisuutta, sillä monissa tapauksissa on mahdollista, että varsinkin vieraita kieliä ja niillä vaikeasti kirjoitettuja tekstejä heikosti ymmärtävä voi syyllistyä tahtomattaan tai vahingossa rikokseen. Korvausvastuulta ei kuitenkaan voida tällaisessakaan tapauksessa poliisin mukaan täysin välttyä.
Aiemmissa vastaavissa tapaukissa tuomitut ovat joutuneet suorittamaan tuhansien eurojen korvaukset. Joensuun poliisi kehottaakin vanhempiaan valvomaan alaikäisten lasten ja nuorten nettilatailuja.
Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus (TTVK) kertoo, että asiaan liittyvät tutkintapyynnöt jätettiin Vantaan poliisille viime vuonna. Vantaan poliisi selvitti IP-osoitteiden haltijat ja ohjasi tutkinnan paikallispoliisille. TTVK jätti viime vuonna yhteensä 58 tutkintapyyntöä vertaisverkkojen käyttöön liittyen, joten lisää esitutkintoja on varmaankin luvassa.
Lähde:
Digitoday

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.