Ensimmäinen elokuva myyntiin iTunesissa (päivitetty)

Ilkka Ketola
14. maaliskuuta, 2006 16:57

Apple on laajentanut iTunes-verkkokauppansa videotarjontaa tuomalla myyntiin ensimmäisen kokopitkän elokuvan.
Myyntiin tulleen elokuvan, Disneyn High School Musicalin, sai aluksi ladattu itselleen ladattua itselleen 1,99 dollarin (n. 1,66 euron) korvausta vastaan, eli samaan hintaan kuin yhden musiikkivideon tai jakson TV-sarjasta. Hinta oli kuitenkin ilmeisesti virheellinen, sillä pian ilmestymisen jälkeen video poistui hetkeksi valikoimasta, ja videon myöhemmin palatessa valikoimaan hinta oli noussut 9,99 dollariin (n. 8,3 euroon).
Elokuvateollisuus on kaikkien iloksi vihdoin myöntymässä sille, että paras tapa taistella vertaisverkkopiratismia vastaan on tarjota elokuvia verkossa myös laillisia kanavia pitkin. Elokuvastudiot ovatkin kiivaasti etsineet "elokuvien iTunesia", eli ratkaisumallia tai verkkokauppaa, joka käynnistäisi elokuvapuolella samanlaisen ilmiön kuin mitä iTunes on saanut aikaan musiikkilatauksissa.
Elokuvaviihteessä liikkuu suuria summia rahaa, joten monien muiden tapaan Apple on hyvin halukas tarjoamaan ratkaisuaan elokuvateollisuudelle. Haaste on kuitenkin suuri, sillä kilpailu on paljon kovempaa ja tasaväkisempää kuin musiikkipuolella, ja joillain toimijoilla on etumatkaa Appleen.
Esimerkiksi viime viikolla Amazon ilmoitti suunnitelmistaan avata elokuvalatauspalvelu yhteistyössä IMDB:n, Internetin elokuvatietoarkiston, kanssa. Molemmilla palveluilla on vankka maine ja laaja käyttäjäkunta jo valmiiksi takanaan, eikä Applen syömähammas, video-iPod, vielä ole osoittanut olevansa täysin kuluttajien suosion arvoinen.
Applen odotetaan tuovan pian markkinoille kosketusnäytöllisen iPodin, ja laiteuutuuden tuloon odotetaan liittyvän myös elokuvien tarjoaminen iTunesista. Apple neuvottelee parhaillaan Hollywoodin elokuvastudioiden kanssa sisällön lisensoinnista.
Kehitys on joka tapauksessa positiivista, kun markkinoille ilmaantuu paljon vaihtoehtoisia palveluita. Laajasta kirjosta kuluttajat voivat valita mieluisensa, ja lopulta parhaat palvelut säilyvät.
Kiitokset myös käyttäjällemme aniemelle, joka huomasi hinnoittelussa tapahtuneen virheen ja toi asian tiedoksemme!
Lähteet:
Betanews
Macrumors.com

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.