Rootkit-kohu sai Sony BMG:n lykkäämään CD-kopiosuojausten käyttöönottoa

Ilkka Ketola
7. maaliskuuta, 2006 19:09

Levy-yhtiö Sony BMG on päättänyt lykätä kopiosuojausten käyttöönottoa ainakin Euroopassa ja Suomessa sekä todennäköisesti myös Yhdysvalloissa myytävillä CD-levyillään. Yksi suuri tekijä lykkäyspäätöksen takana on viime vuoden lopulla XCP-suojauksen ympärille noussut kohu, jonka sai aikaan suojauksesta löytynyt rootkit-ominaisuus. Sony BMG:n alkuperäinen suunnitelma oli ottaa suojaus käyttöön kaikilla CD-levyillä vuoden 2006 aikana.
"Vielä puoli vuotta sitten oli selkeä visio, että kopiosuojaukset otetaan käyttöön kevään aikana. Tammikuun alussa meille kerrottiin, ettei niitä ole tulossa lähiaikoina", kommentoi Suomen Sony BMG:n toimitusjohtaja Kimmo Valtanen Digitodayn haastattelussa.
Valtanen sanoo päätöksen koskevan ainakin Eurooppaa ja uskoo, ettei myöskään Yhdysvalloissa tule myyntiin suojattuja levyjä. Valtanen myöntää, että suurin syy suunnitelmien muuttumiseen oli Yhdysvalloissa myytävien CD-levyjen XCP-kopiosuojauksesta viime syksynä löytynyt rootkit-komponentti.
"Se oli tosi harmittava homma kaikkien kannalta, eikä niin ollut varmasti tarkoitus käydä. Siitä on selkeästi opittu, että kaikki täytyy testata loppuun asti", Valtanen toteaa.
Levyjen kopiosuojaus oli viime syksynä jo valmiiksi varsin tulenarka aihe, joka kirvoitti jopa bändit arvostelmaan levy-yhtiöitään. Kun Sonyn Rootkit-suojaus paljastui, poiki se kielteisen julkisuuden lisäksi myös oikeusjuttuja. Yksi tapaus odottaa yhä käsittelyään Teksasin osavaltiossa, mutta kuluttajien nostamat ryhmäkanteet on sen sijaan jo sovittu.
Valtanen uskoo kopiosuojausten tulevan osaksi levyjä tulevaisuudessa, mutta ei osaa sanoa varmasti, nähdäänkö suojauksia CD-levyillä. Hän kuvaa todennäköisyyden kopiosuojausten käyttämiselle Suomessa myytävillä CD-levyillä olevan tulevaisuudessa "fifty-sixty". Asiaan vaikuttaa esimerkiksi muiden formaattien, kuten Blu-rayn menestys.
Valtanen vakuuttelee myös levy-yhtiöiden ajattelevan kuluttajan parasta. "Myös tällä puolella on vilpitön halu, että järjestelmä olisi kuluttajalle paras mahdollinen. Biisien täytyy olla siirrettävissä useaan kertaan eri laitteille. Riittävän toimivaa systeemiä ei vielä ole tullut vastaan", Valtanen sanoo.
Valtasen haaveissa olevan, toimivan kopiosuojauksen saaminen CD-levyille on käytännössä liki mahdoton tehtävä, sillä Audio CD -levyä ei alunperin ole suunniteltu suojatuksi formaatiksi. Tämän vuoksi kaikki käytetyt suojaukset ovat tavalla tai toisella ohjelmisto- tai laiteriippuvaisia siten, että suojaus on rakennettu niiden varaan.
Toinen, erittäin huono mutta usein käytetty, suojaustapa on lisätä tahallisia virheitä levyille siten, että niiden lukeminen tietokoneilla vaikeutuu tai estyy, mutta kuuntelu onnistuu kuitenkin useimmilla CD-soittimilla. Tällainen "vauhtitöyssyjen" lisääminen on aina CD-standardien vastaista, eikä laitteiden voi siksi edes olettaa lukevan levyjä täysin luotettavasti.
Lähde:
Digitoday

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.