Ranskan korkein oikeus kielsi DVD:n varmuuskopioinnin

Ilkka Ketola
5. maaliskuuta, 2006 12:59

Ranskan korkein oikeus on tehnyt kuluttajien kannalta vähintäänkin ikävän päätöksen. Oikeus päätti, ettei kuluttajilla ole oikeutta tehdä DVD-elokuvistaan varmuuskopioita edes siinä tapauksessa, kun tarkoitus ei ole levittää kopioita. Päätös kumosi alemman tuomioistuimen vastakkaisen päätöksen, jolla oltiin kielletty kopiointia rajoittavien DRM-järjestelmien käyttö DVD-levyillä fair use -periaatteeseen nojaten.
Tapauksen käsittelylle antoi alkusysäyksen suivaantunut kuluttaja, joka ei pystynyt tekemään varmuuskopiota ostamastaan elokuvasta Mulholland Drive. Kuluttajien etujärjestö UFC Que Choisir puolusti kuluttajaa väittäen, ettei levyn julkaisseella Vivendin Studio Canal -tuotantoyhtiöllä ole oikeutta rajoittaa varmuuskopioiden ottamista.
"Varmuuskopioinnin estävä suojaus tarkoittaa käytännössä sitä, että kuluttaja maksaa elokuvan ostaessaan ainoastaan juuri hankkimansa levyn omistusoikeudesta, ei levyn sisältämästä elokuvasta", tilannetta kommentoi pariisilaista lakitoimistoa edustanut lakimies Ahmed Baladi. Hänen mukaansa tehty päätös vaikuttaa myös muihin, kuten esimerkiksi musiikkiteollisuutta sääteleviin, lakeihin.
Korkeimman oikeuden tuomiolauselman mukaan tekijänoikeuden haltijalla on oikeus rajoittaa henkilökohtaista kopiointia, kun kopiointi voi olla vahingollista haltijan laillisten oikeuksien kannalta.
Lähde:
Bloomberg

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.