Ilkka Ketola
5. maaliskuuta, 2006 12:31
P2P-verkosta lailliseksi musiikkipalveluksi muuntautunut Napster ei ole tyytyväinen heikkoon menestykseensä ja syyttää nyt Microsoftia ja muita valmistajia ongelmistaan. Napsterin toimitusjohtaja Chris Gorog kohdistaa suurimman kritiikin Microsoftin tekijänoikeudenhallinta- eli DRM-järjestelmiin, jotka ovat hänen mukaansa kehityksessä pahasti jäljessä Applen vastaavista järjestelmistä.
Gorog toteaa, että Napsterin liiketoiminta nojaa paljolti Microsoftin DRM-ratkaisuihin sekä Microsoftin yhdessä laitevalmistajien kanssa muodostamaan kokonaisuuteen. Hänen mukaansa menestyskulkuaan jatkavalla Applella ei ole vastaavia ongelmia, koska yhtiö toimittaa itse kaiken aina laitteista ohjelmistoihin ja musiikkikaupan toteutukseen asti. Gorog viittaa luonnollisesti Applen iTunes-musiikkikauppaan sekä iPod-soittimiin, jotka toimivat saumattomasti yhdessä.
Kriittisyydestään huolimatta Gorog suhtautuu tulevaisuuteen positiivisesti. Hän nimittäin uskoo, että jatkossa yhä suurempi osa kulutuselektroniikan valmistajista ottaa käyttöön Microsoftin DRM-ratkaisun, jolloin Microsoftin järjestelmät tulevat myös saavuttamaan selkeän valta-aseman.
Napsterin liiketoiminta perustuu musiikin vuokrauspalveluun, jossa tilaaja saa kiinteää kuukausimaksua vastaan kuunnella rajattomasti musiikkia. Kuluttajat eivät kuitenkaan ole omaksuneet odotetulla nopeudella ajatusta musiikin vuokrauksesta omistamisen sijaan, mikä on aiheuttanut ongelmia alalla toimiville yrityksille. On kuitenkin mahdollista, että tilanne muuttuu laitekannan ja palveluiden kehittyessä kuluttajaystävällisemmiksi ja kokonaisvaltaisimmiksi ratkaisuiksi.
Lähde:
Australian IT