Finreactor-juttu oikeuteen ehkä syksyllä

Ilkka Ketola
28. helmikuuta, 2006 6:39

Keskusrikospoliisi (KRP) on saanut Suomen suurimman vertaisverkkojutun esitutkinnan päätökseen Finreactor-palvelun ylläpitäjien osalta. Seuraavaksi tapaus siirtyy noin kolmen viikon kuluttua syyttäjälle, jonka tavoitteena on saada oikeudenkäynti alulle jo syksyllä.
KRP ratsasi 14. joulukuuta 2004 Finreactor.com-palvelimen ylläpitäjien koteja. Finreactor.com oli torrent-palvelin, jonka kautta liikkui BitTorrent-vertaisverkon tietoja. Verkkopalveluun liittyi myös keskustelualue, jossa levitettiin eDonkey-verkon ed2k-linkkejä.
KRP kertoo, että palvelulla oli noin 10 000 suomalaista käyttäjää. Palvelun kautta liikkui luvatta elokuvia, musiikkia, ohjelmistoja ja pelejä useiden miljoonien eurojen arvosta. Jutun asianomistajat Microsoft ja Teosto ovat käytännössä valinneet käyttäjien joukosta ne, joihin tutkinta kohdistuu.
Tapausta on käsitelty tekijänoikeusrikoksena, mikä on mahdollistanut laajat kotietsinnät. Etsinnän alkuvaiheessa ratsioita tehtiin 14 kodissa ympäri Suomen. Nyt esitutkinta on saatu KRP:n rikoskomisario Vesa Isokuortin mukaan päätökseen 34 ylläpitäjän osalta. Yksi ylläpitäjistä oli alle 15-vuotias, joten rikosjuttuna asia etenee 33 henkilön kohdalla.
"Kaikkia etsintöjä ei voitu resurssienkaan puolesta tehdä yhtä aikaa, vaan niitä jatkettiin esitutkinnan aikana. Tietokoneitakin tuli jonoon odottamaan niin paljon, että kotietsintöjä oli järkevää senkin vuoksi hajauttaa pidemmälle aikaa", kertoi tutkintaa johtanut Isokuortti.
Isokuortin kertoo kotietsintöjä olleen yhteensä yli 30, joissa takavarikoitiin yli sata tietokonetta. "Muutamista asunnoista löytyi jopa seitsemän konetta. Kyllä niitä on kiitettävästi tullut tutkittavaksi.", kertoi Isokuortti. Vain kahden epäillyn koneissa oli käytössä tutkintaa vaikeuttaneet salaukset.
Vaikka KRP on nyt saanut esitutkinnan valmiiksi ylläpitäjien osalta, on tutkittavan vielä muut epäillyt. Yhteensä jutussa on yli 60 epäiltyä. "Aineistoja jakaneiden noin kolmenkymmenen käyttäjän osalta esitutkinta jatkuu. Heistä yli puolet on jo kuulusteltu", Isokuortti sanoo. Kaikki tutkittavana olevat ovat epäiltynä tekijänoikeusrikoksesta, mutta tutkinnan edetessä syyte voi muuttua tekijänoikeusrikkomukseksi.
Loppulausuntojen jälkeen, noin kolmen viikon kuluttua, juttu siirtyy Turun syyttäjänviraston johtavalle kihlakunnansyyttäjälle Antti Pihlajamäelle, joka on erikoistunut tietotekniikkarikoksiin. Pihlajamäki toimi syyttäjänä muun muassa viime vuonna käsitellyssä DrinkOrDie-piratismijutussa, joka kävi aina hovioikeudessa asti.
Pihlajamäki, joka on väitellyt vuonna 2004 datarikosten sääntelystä Suomen rikoslaissa, toivoo että asia saataisiin oikeuden käsittelyyn syksyllä. Käsittely tapahtuu todennäköisesti pääkaupunkiseudulla, Pihlajamäki uskoo.
Finreactorin tapauksessa sovelletaan vanhaa, epäillyn rikoksen aikaan voimassa ollutta tekijänoikeuslakia. Sen mukaan ilman ansiotarkoitusta tekijänoikeuden loukkaus on tekijänoikeusrikkomus. Tämän vuoden alussa voimaan tulleen tekijänoikeuslain mukaan tekijänoikeuden loukkaus tietoverkossa voi olla tekijänoikeusrikos myös ilman ansaintatarkoitusta.
Pihlajamäki näkee kuitenkin mahdollisena, että osassa Finreactorin tapauksista ansaintatarkoitus löydettäisiin. "Keskeinen kysymys tässä jutussa on, katsotaanko se ansiotarkoitukseksi, että saa jakamisen vastikkeena käyttöönsä ilmaisia ohjelmia ja elokuvia", hän sanoo.
Tapauksen saamisella oikeuteen on kiire sen vuoksi, että Suomen laissa tekijänoikeusrikkomus vanhenee kahdessa vuodessa. Tuo aikaraja umpeutuu tämän vuoden joulukuussa. Tekijänoikeusrikos vanhenee vasta viidessä vuodessa.
Suomessa ei ole selkeää ennakkotapausta vanhan tekijänoikeuslain soveltamisesta tietoverkkoihin. Tuusulan käräjäoikeus tulkitsi viime vuonna suojatun aineiston levittämisen vertaisverkossa tapahtuneen nimenomaan ansaintatarkoituksessa, kun taas DoD-tapauksessa Itä-Suomen hovioikeus ei vastaavaa perustetta löytänyt.
Tekijänoikeusrikoksen enimmäistuomio on kaksi vuotta vankeutta, kun taas rikkomuksesta voidaan tuomita vain sakkoihin. Jos tapauksessa annetaan tuomioita, saattavat rikosoikeudellisia seuraamuksia merkittävämmiksi muodostua asianomistajille maksettavaksi tuomittavat korvaukset.
Lähde:
Digitoday

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.