MPAA:lta syyteryöppy piraattisivustoille

Ilkka Ketola
27. helmikuuta, 2006 19:02

Elokuvateollisuuden etujärjestö MPAA jatkaa viime vuonna käynnistämäänsä syytteiden sarjatulta, pyrkimyksenä pysäyttää tekijänoikeussuojan alaisen materiaalin luvaton levitys Internetissä. Tällä kertaa kohteena on seitsemän eri vertaisverkkosivustoa, jotka ovat joko BitTorrent, eDonkey200 tai Newsgroup NZB -verkon solmuja. MPAA tiedotti syytteistä viime viikon lopulla.
Haasteisiin liittyy muutamia mielenkiintoisia yksityiskohtia. Ensinnäkin Newsgroup NZB -sivut ovat indeksointisivustoja, joiden tarkoituksena on vähentää turhien latausten määrää, kun käyttäjän ei tarvitse ladata kuin haluamansa tiedostot kokonaisina koneelleen. NZB-tiedostoja ei yleensä olla liitetty piratismiin.
Toinen mielenkiintoinen piirre liittyy haastettuihin sivustoihin TorrentSpy ja ISOHunt, sillä kyseiset sivustot ovat hakukoneita. Palvelimilla ei siis ole edes ainuttakaan torrent-tiedostoa, vaan ne tekevät hakuja muiden torrent-sivustojen arkistoista. Haut siis kohdistuvat kyseenalaiseen materiaaliin, mutta toimintatapa ei juuri poikkea muista hakukoneista.
Lisäksi todettakoon, ettei vielä tähän päivään mennessä ole saatu oikeuden päätöstä siitä, onko torrent-tiedostojen pitäminen palvelimella laitonta. Torrentit eivät ole kokonaisia tiedostoja, vaan tiedostojen pilkottuja osia.
MPAA:n haaste kohdistui TorrentSpyn ja ISOHuntin lisäksi sivustoihin NiteShadow.com, TorrentBox.com, Ed2k-It.com, NZB-Zone.com, BinNews.com sekä DVDRs.net. Sivustoista Isohunt.com. BTHub.com sekä TorrentBox.com ovat yksityisten ylläpitämiä.
Voit lukea MPAA:n tiedotteen täältä (PDF-muodossa).
Lähde:
Slyck

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.