AT&T syyttää Applea ja muita patenttirikkomuksesta

Ilkka Ketola
14. helmikuuta, 2006 6:09

Telejätti AT&T varoittaa Applea, CyberLinkiä, DivX:ää, InterVideota sekä Sonic Solutionsia patenttirikkomuksesta. Yhtiöllä on hallussaan useita videopakkaustekniikoihin liittyviä patentteja, jotka yhtiön mukaan ovat keskeisiä osatekijöitä MPEG-4-standardissa. Varoitetut yhtiöt myyvät MPEG-4-teknologiaa hyödyntäviä tuotteita, AT&T:n mukaan luvatta.
AT&T on lähettänyt varoituskirjeen myös yhtiöiden kansallisille maahantuojille ja jälleenmyyjille ja ilmoittanut, että heitä voidaan pitää vastuussa patenttirikkomuksesta, mikäli he jatkavat mainittujen luvattomien tuotteiden myyntiä. "Yhtiöille on ilmoitettu, että he myyvät tekijänoikeuksia rikkovia tuotteita, että AT&T voi todistaa rikkomukset sekä että AT&T tarjoaa reiluin ehdoin lisenssiä luvalliseen levitykseen", kirjoitti AT&T:n patentti- ja lisenssiasioista vastaava Michael J. Robinson myyjille suunnatussa kirjeessä.
Joulukuussa lähetetyssä kirjeessä varoitetaan, että myyjät voivat todella joutua itse vastaamaan AT&T:lle aiheutuneista vahingoista. "Mikäli yhtiölläsi on käytössä minkään mainitun yhtiön valmistamia MPEG-4-tuotteita, tulee teidän hankkia lisenssi suoraan AT&T:ltä tai teidän voidaan katsoa luvattomien tuotteiden jakeluun", sanaili Robinson kirjeessä. Kuluja uhkaillaan perittävän menetettyjen tulojen ja rojaltien sekä mahdollisesti myös välillisistä vahingoista ja oikeuskuluista, mikäli toiminta katsotaan tahalliseksi.
AT&T:n listaamat yhtiöt kertoivat kuitenkin, etteivät he ole saaneet AT&T:n lähettämää kirjettä. AT&T: puhemies Jason Hillary kuitenkin vahvistaa yhtiön olevan lisensoimassa MPEG-4:n kannalta keskeisiä patenttejaan. Hänen mukaansa neuvottelut ovat kesken kaikkien mainittujen yritysten sekä useiden organisaatioiden kanssa.
MPEG-4- ja MPEG-2-standardeihin liittyviä patentteja ja lisenssimaksuja koordinoi yhdistys MPEG Licensing Association. Organisaatiolle voi antaa arvioitavaksi patenttinsa, jonka jälkeen organisaatio päättää onko patentti standardin kannalta keskeinen. Lisäksi kansainvälinen standardiorganisaatio ISO vaatii lisenssimaksuja keräävää yhtiötä suostumaan ns. RAND-ehtoihin, jolla varmistetaan maksujen ja ehtojen säilyminen kohtuullisina.
MPEG-4 on yleisesti käytössä monissa laitteissa ja sovelluksissa, mm. Applen video-iPod-soittimissa sekä suositun Neron versiossa seitsemän. Laajan käyttäjäkuntansa vuoksi standardiin liittyvät lisenssit olisivat mahtava tulonlähde patentinhaltijalle.
Lähde:
PCMAG

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.