Uudistuksia tekijänoikeuslakiin

Jarkko Kohvakka
8. helmikuuta, 2006 15:34

Pääministeri Matti Vanhasen johtama tietoyhteiskuntaneuvosto ehdotti tiistaina julkaisemassaan raportissa, että tekijänoikeusjärjestelmän uudistaminen aloitetaan pikaisesti. Nykyinen järjestelmä ja läinsäädäntö on raportin mukaan vanhentunut, monimutkainen ja jäykkä.
Jotta Suomi olisi vuonna 2010 tietoyhteiskunnan kehityksellä tavoitetulla tasolla tekijänoikeusjärjestelmä kaipaa peruusteellista uudistamista. Uudistus on yksi neuvoston viidestätoista tietoyhteiskuntaa edistävästä ehdotuksesta.
Kauppa- ja teollisuusministeriö ja opetusministeriö alkavat valmistella laajapohjaista uudistusta, jossa tekijänoikeuksia arvioidaan syvällisesti yhteiskunnassa tapahtuneen muutoksen perusteella. Ehdottaa tietoyhteiskuntaneuvosto.
Valmistelun vastuun pitää kuulua Matti Vanhasen mukaan opetusministeriölle. Vanhasen mukaan tekijänoikeuslakia ei laiteta uusiksi. Kulttuuriministeri Tanja Karpelan johdolla toteutettu tekijänoikeuslain uudistus astui voimaan vuodenvaihteessa.
Tietoyhteiskuntaneuvosto esittää myös, että julkisen sektorin tulisi siirtyä suunnitelmallisesti CreativeCommons-lisenssin laajamittaiseen käyttöön. Teoksen julkaiseminen CC-lisensillä ei tarkoita tekijänoikeuksista luopumista. Se tarkoittaa osan oikeuksista tarjoamista kenelle tahansa teoksen käyttäjälle, mutta vain tietyillä, teoksen tekijän määrittelemillä ehdoilla.
Lähde:
Digitoday

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.