Teräväpiirtolähetys tekee tuloaan

Jarkko Kohvakka
6. helmikuuta, 2006 9:25

Suomessa otetaan syksyllä mpeg-4 pakkausformaatti käyttöön teräväpiirtolähetyksissä (hdtv). Näin säästetään teräväpiirtolähetyksissä n. 30-40 prosenttia kaistanleveyttä. Tällähetkellä käytetään mpeg-2 -pakkausta. Hdtv -pakkaus muutoksella lähetyskustannukset alenee ja useampien kanavien lähettäminen mahdollistuu. Canal+ on ollut hdtv:n edelläkävijä Pohjoismaissa. Se aloitti viime syyskuussa C More -teräväpiirtokanavan ensimmäisenä Pohjoismaissa.
Canal Digital on välittänyt Canal+:n hdtv-kanavaa Suomessa. Jotta kanavaa voi katsoa täytyy omistaa hd-signaalia tukevan digiboksin, satelliittiantennin ja teräväpiirtotelevision. Erona muihin digitaalisiin lähetyksiin hdtv:ssä on huomattavasti korkeampi terävyys. Jyri Timonen, Canal Digital Finlandin toimitusjohtaja kertoi, että hdtv on "lopullinen" standardi digilähetyksissä. Canal Digitalille tulee tänä vuonna 2-3 uutta hdtv-kanavaa.
Syksyllä Canal Digital aikoo tuovansa markkinoille mpeg-2:sta ja mpeg-4:sta tukevan hdtv-laitteen. Canal Digital ei paljasta vielä laitteen valmistajaa. Se on kehitetty meidän ja valmistajan yhteistyössä, yhtiön tekninen päällikkö Teemu Miettinen kertoo.
Tänä vuonna pitäisi alkaa myös hdtv-lähetykset kaapeliverkossa ja internetissä. Päätelaitteiden keskeneräisyys on hidastanut lähetysten käynnistymistä kaapeliverkoissa. Valmistajat eivät ole vielä saaneet valmiiksi piirisarjoja, joilla saataisiin toimimaan myös mpeg-4 -pakkaus.
Suomessa Maxisat Oy on internetin kautta välitettävien televisiolähestysten edelläkävijä. On mahdollista, että jo tänä keväänä yhtiö aloittaa kaupalliset teräväpiirtolähetykset. Tällähetkellä käytössä oleva mpeg-2 -pakattu hd-signaali vaatii laajakaistalta 16 megabittiä sekunnissa. Uusi pakkaustekniikka pudottaa kaistan tarpeen puoleen eli noin 8 megabittiin sekunnissa.
Lähde:
Digitoday

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.