Apple oikeuteen äänenvoimakkuuden vuoksi

Petteri Pyyny
3. helmikuuta, 2006 19:53

Apple on haastettu oikeuteen Kaliforniassa kannettavien iPod -soitinten äänenvoimakkuuden vuoksi. Ryhmäkanteena oikeuteen viety haaste syyttää Applea asiakkaidensa kuulon vaarantamisesta ja siitä, että yhtiö ei ole kertonut tarpeeksi selvästi laitteen käytön voivan aiheuttaa kuulon heikkenemistä.
Euroopassa myytävät iPodit on firmwaressa olevien muutosten avulla rajoitettu niin, että niiden maksimiäänenvoimakkuus on 100 desibeliä, kun taas Yhdysvalloissa myytävien iPodien suurin äänenvoimakkuustaso on noin 115 desibeliä.
iPodien ohjekirjoissa kuitenkin mainitaan selvästi, että laitteen käyttö kuulokkeiden kautta, kovalla äänenvoimakkuudella voi johtaa pysyviin kuulovaurioihin. Tästä huolimatta syytekirjelmässä todetaan "Applen saattaneen miljoonien kuluttajien kuulon riskialttiiksi toiminnallaan" ja samalla todetaan, että Apple ei ohjekirjassa varoituksen lisäksi määrittele miten voidaan tunnistaa vaarallisen ja vaarattoman äänenvoimakkuuden raja.
Sivumainintana todettakoon, että maailman ensimmäinen iPodien tavoin kuulokkeisiin musiikkia (myös kovalla) äänenvoimakkuudella tuottava kannettava musiikkisoitin, nimeltään Sony Walkman, tuli myyntiin vuonna 1979.
Lähde: Financial Times

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.