Mobiili-TV:n tekijänoikeusmaksut kiistelyn kohteena

Ilkka Ketola
2. helmikuuta, 2006 4:25

Kopiosto sekä muut tekijänoikeusjärjestöt ovat tyytymättömiä liikenne- ja viestintäministeriön asettaman työryhmän mobiili-TV:n ohjelmistolupaesitykseen. Järjestöt vaativat, että ohjelmien esittämistä mobiili-TV:ssä käytettävällä DVB-H-lähetystekniikalla tulee käsitellä omana jakelukanavanaan ja siten myös maksaa erilliset korvaukset lähetyksistä.
Tekijänoikeusjärjestöjen mukaan DVB-T-standardiin pohjautuva DVB-H-verkko muodostaa oman jakelutiensä ja markkinat. Ministeriölle kantansa ovat ilmaisseet ainakin Gramex, Kopiosto ja Teosto, kertoo asiasta uutisoinut Tietokone.
Ministeriön työryhmän toiveena on, etteivät DVB-T-toimiluvan jo omaavat joutuisi maksamaan DVB-H-jakelusta erillisiä korvauksia. Liikenne- ja viestintäministeriö perustaa ehdottamansa korvausten sivuuttamisen tulkintaan, jonka mukaan mobiili-TV-lähetystä voitaisiin pitää alkuperäisenä lähetyksenä, jos se lähetetään muuttamattomana ja samanaikaisesti kuin digi-TV:ssä.
Ministeriön neuvotteleva virkamies Asta Virtaniemi kertoo, että ministeriön asettama työryhmä on laatinut esityksen niin, että se edistäisi uuden tekniikan käyttöönottoa Suomessa. Hänen mukaansa tekijänoikeusmaksut hidastavat markkinoiden syntymistä ja tekniikan käyttöön saamista. Virtaniemen kommentti on sinänsä ponneton, sillä maksun keräämättä jättämisen perusteena ei pitäisi ensi kädessä olla sen hyödyllisyys tai haitallisuus, vaan sen oikeellisuus.
Kopioston toimitusjohtaja Pekka Risklakki taas korostaa, että heidän tulkintansa mukaan DVB-H synnyttää kokonaan uuden markkinan, ja kyse on ohjelmien edelleen lähettämisestä. Vastaavia maksuja maksetaan tällä hetkellä DVB-C ja DVB-S -jakeluista, Rislakki kertoo.
Teosto ja Gramex perustelevat maksujen keräystä siteeraamalla EU-komission tiedonantoa: "Nyrkkisääntö on, että tekijänoikeuksin suojatun palvelun lähettäminen rinnakkaisesti digitaaliverkossa antaa oikeuden uusiin tekijänoikeusmaksuihin, vaikka katsojien määrä lisääntyisi vain hyvin vähän tai ei lainkaan." (KOM(2003)541)
Teoston ja Gramexin mukaan luonnos on korvauksien osalta EY:n perustamissopimuksen ja Euroopan unionin kilpailusäännösten vastainen. Järjestöjen mielestä ehdotus toteutuessaan vääristäisi kilpailua, sillä sääntely suosisi digi-TV:n toimiluvan haltijoita ja vaikeuttaisi uusien yrityksien alalle tuloa.
Teosto myös vaatii, että tekijänoikeuksiin liittyvä lainsäädäntö valmistellaan opetusministeriössä. Samoin Kopiosto esittää lausunnossaan, ettei Liikenne- ja viestintäministeriö puuttuisi tekijänoikeusasian käsittelyyn.
"Televisio- ja radiotoiminnasta annetun lain valmistelussa ei tule ottaa kantaa tekijänoikeudellisiin kysymyksiin. Mielestämme työryhmän ei tulisi ehdottaa sääntelyä, joka määrittelisi samaksi alkuperäiseksi lähetykseksi DVB-T- ja DVB-H-lähetykset, joista ei tarvitsisi maksaa erillistä tekijänoikeuskorvausta. Esitämme, että työryhmän esitystä muutetaan siten, että esityksestä poistetaan viittaukset ’samaan alkuperäiseen lähetykseen’ ja tekijänoikeuskorvauksiin", todetaan Kopioston lausunnon johtopäätöksissä.
DVB-H toimilupaa hakevat Suomessa Sonera, Elisa, Digita ja Telemast Nordic. Lupakisan voittanut rakentaa DVB-H-lähetysverkon, hoitaa sen ylläpidon sekä tarjoaa kanavia ja verkon kaistaa muiden käyttöön.
Lähteet:
Tietokone.fi
Digitoday
Digitodayn tekjiänoikeusblogi

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.