Levy-yhtiö RIAA:n haastamien tueksi

Ilkka Ketola
1. helmikuuta, 2006 11:35

Kanadalainen indie-levy-yhtiö Nettwerk on lupautunut tukemaan texasilaista Greubelin perhettä oikeustaistelussa levyteollisuuden etujärjestö RIAA:ta vastaan. Musiikinystävien pompotteluun kyllästynyt Nettwerk ei usko RIAA:n syytösten olevan oikeudessa pitäviä ja on lupautunut maksamaan kaikki kulut ja mahdolliset sakot, joita Greubeleille tuomitaan.
RIAA on haastanut jo tuhansia P2P-piratismista epäiltyjä musiikinkuuntelijoita oikeuteen, mutta kaikki tapaukset on sovittu korvauksella oikeuden ulkopuolella. Yksittäisille ihmisille asian vieminen oikeuteen on liian suuri riski, sillä oikeudenkäyntikulut ja mahdolliset sanktiot tappion uhatessa olisivat sietämättömän suuria. Siksi haastetut ovat olleet lähes pakotettuja hyväksymään RIAA:n ehdottamat sovittelumaksut.
Yleisesti on kuitenkin epäilty, etteivät RIAA:n satunnaiselta vaikuttavat, tavallisiin musiikinkuuntelijoihin kohdistuneet syytteet kestäisi oikeuden tarkastelua. Näin uskoo myös Nettwerk, joka haluaa saada asiaan kerralla selvyyden.
Greubelin perheen isä David sai elokuussa 2005 ilmoituksen, että häntä epäillään 600 luvattoman musiikkitiedoston hallussapidosta koneellaan. RIAA listasi myös yhdeksän nimettyä kappaletta, mukana oli myös Nettwerkin listoilta löytyvän Avril Lavignen Sk8er Boi. Asia olisi saatu sovittua oikeuden ulkopuolella 9000 dollarilla.
Greubelin perheen tapaus tuli Nettwerkin tietoisuuteen, kun perheen 15-vuotias tytär Elisa kirjoitti tilanteestaan eräälle toiselle levy-yhtiön artistille, MC Larsille. Elisa huomasi MC Larsin kappaleen "Download this song" sanojen sopivan hyvin tilanteeseen.
"Perheeni on yksi monista, jotka RIAA on ilmeisen satunnaisesti haastanut", Elisa kirjoitti. "Vastaan ei voi panna, sillä se voisi maksaa miljoonia." Nettwerkin ansiosta Greubelit ovat saaneet palkattua asianajajan.
"Fanien haastaminen oikeuteen ei ole ratkaisu, se on ongelma", Nettwerkin toimitusjohtaja Terry McBride kuvaa tilannetta. Hän näkee RIAA:n toiminnan olevan haitallista artisteille ja koko musiikkiteollisuudelle.
Greubeleiden tapaus muistuttaa newyorkilaisen äidin Patti Santangelon tapausta. Santagelo on saanut vastaavan haasteen RIAA:lta, ja p2pnet on järjestänyt tukikampanjan, jolla kerätään varoja tämän "Daavid vastaan Goljat" -kamppailun saamiseksi oikeuteen. Näyttääkin siltä, että viimein ollaan saamassa oikeuden päätöksellä ratkaisu siihen, onko RIAA:n toiminta oikeutettua.
Lähteet:
p2pnet
PC Pro

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.