Oikeus vaatii palveluntarjoajilta piraattiepäiltyjen tietoja

Ilkka Ketola
31. tammikuuta, 2006 5:11

Isossa-Britanniassa korkein oikeus on päättänyt, että kymmenen palveluntarjoajan tulee luovuttaa tiedot 150 Internet-asiakkastaan, joita epäillään laittomasta ohjelmistojen jaosta. Palveluntarjoajien, joihin kuuluvat mm. BT, NTL, Telewest ja Tiscali, odotetaan luovuttavan kahdessa viikossa epäiltyjen nimet, osoitteet sekä muut henkilötiedot.
Päätös perustuu vuoden jatkuneeseen salaiseen tutkintaan, jota on tehnyt piratismin vastainen järjestö Federation Against Software Theft (Fast). Fast on kyllästynyt tehottomaan satunnaiseen tiedostonjakajien haastamiseen ja päättänyt lopettaa Internet-piratismin kerralla keskittymällä ohjelmistojen tehojakajiin.
"Voisimme helposti sulkea linkkejä, mutta tämä ei auttaisi varsinaisen ohjelmistopiratismin ratkaisussa, sillä linkit ilmestyisivät vain uuteen paikkaan muutamassa tunnissa", kuvailee Fastin johtaja John Lovelock ongelmaa BBC:lle.
Lovelock kertookin Fastin keskittyvän varsinaisiin rikoksentekijöihin, jotka tuovat piraattimateriaalin verkkoon. Näin ongelmaan pyritään saamaan lopullinen ratkaisu.
Fastin vuoden jatkunut tutkinta, operaatio Tracker, on päätynyt 150 tiedostojenjaosta epäillyn käyttäjän listaan. Koska useimmat P2P-jakajat käyttävät vääriä nimiä ja sähköpostiosoitteita, hakee Fast näitä tietoja oikeusteitse. Saatuaan tiedot organisaatio aikoo seuraavaksi ottaa yhteyttä poliisiin ja syyttäjään.
Kaikkia 150 henkilöä, joiden tietoja haetaan, epäillään ohjelmistojen jakamisesta verkossa. Britanniassa maksimirangaistus tekijänoikeudellisen materiaalin luvatta levittämisestä on kaksi vuotta vankeutta ja/tai rajoittamattoman suuri sakko.
Fast varoittaa myös, että kyseessä on vasta ensimmäinen iskuaalto. Noin neljänneksen Isossa-Britanniassa käytössä olevista ohjelmista arvioidaan olevan lisenssöimättömiä, väärennöksiä tai piraattikopioita.
Lähde:
BBC News

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.