Warnerilta kiellettiin DRM:n käyttö CD:llä

Ilkka Ketola
30. tammikuuta, 2006 5:56

Pariisin piirioikeus päätti tammikuun 10:nä, ettei Warner Music saa käyttää sen kehittämää DRM-kopiosuojaustaan artisti Phil Collinsin "Testify" -albumin CD-versiossa, sillä se rajoittaa liiaksi levyn käyttöä. Warner tuomittiin maksamaan asianomistajalle 59,50 euron korvauksen sekä lisäksi 5 000 euron sakot.
Oikeuden päätöksen mukaan Warner saa käyttää DRM-järjestelmää Collinsin CD:llä sitten, kun se ei enää estä kuluttajaa kopioimasta levyä haluamalleen tallennemedialle. Vastaavaa päätöstä olisi tuskin odotettavissa, mikäli tapaus käsiteltäisiin suomalaisessa tuomioistuimessa uuden tekijänoikeuslakimme mukaisesti. Ranskassa uuden tekijänoikeuslain valmistelu on vielä kesken.
Kuluttajien etujärjestöt ovat päätöksestä riemuissaan. Erityisesti kuluttajan oikeuksia digitaalimaailmassa voimallisesti puolustanut ranskalainen UFC-Que Choisir -järjestö on ilmaissut tyytyväisyytensä päätökseen. Oikeuden päätös ei ole vielä lopullinen, mutta UFC-Que Choisir kertoo olevansa valmis myös jatkossa puolustamaan asiaansa.
Kuluttajan asema puhuttaa Ranskassa myös vertaisverkkojen käytössä. Maassa harkitaan jopa P2P-latausten laillistamista kiinteää (n. 7 euron) hyvitysmaksua vastaan. Ehtona olisi, että lataus ei tapahdu ansaintatarkoituksessa.
Vaikka kiinteän hyvitysmaksun esitys on jo hyväksytty, on esillä ollut myös maan kulttuuriministerin Renaud Donnedieu De Vabres'n päinvastainen esitys, jossa verkon käyttäjiä tarkkailtaisiin ja lataajille voitaisiin mätkäyttää jopa 15 000 euron sakot ilman oikeuskäsittelyä. Maan pääministeri Dominique de Villepin taas on esittänyt kulttuuriministerin radikaalista ratkaisusta pehmeämpää versiota, jossa sakon maksimi on 150 euroa.
Asian käsittely jatkuu helmikuun kahdeksantena maan parlamentissa.
Lähde:
Audionautes.net

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.