Copy Controllin arvoitus -sarjakuva parodioi Piraattitehdasta

Ilkka Ketola
26. tammikuuta, 2006 12:42

Tekijänoikeuden tiedotus ja valvontakeskus sekä Luovan työn tekijät ja yrittäjät (LYHTY) julkaisivat viime viikolla yhteistyössä Opetushallituksen ja opetusministeriön kanssa Piraattitehdas-nimellä peruskoulun yläasteikäisille suunnatun infopaketin, jossa valistetaan nuoria uudesta tekijänoikeuslaista sekä piratismin vaaroista. Opetusmateriaalissa oli mukana myös Piraattitehtaan arvoitus -niminen sarjakuva, joka nyt on saanut rinnalleen parodiaversion.
EFFI:ssäkin vaikuttava Herkko Hietanen kuvailee blogissaan alkuperäistä sarjakuvaa lain lobbaajien tuotokseksi, joka on täynnä syytöksiä ja moraalisaarnaa, mutta vain niukalti faktaa. Alkuperäisestä sarjakuvasta poiketen Copy Controllin arvoitus -nimellä kulkeva parodiaversio pyrkii tuomaan esille tekijänoikeuslain epäkohtia ja ongelmia.
Sarjakuvan luojaksi ilmoittautunet Yhdysvalloissa asuva Anne Hitek-Kerho kertoo tehneensä sarjakuvan, jotta laista tulisi ilmi myös ne ongelmakohdat, joista tekijänoikeusjärjestöt mielellään vaikenevat. Hän kertoo tehneensä sarjakuvan Yhdysvaltojen tekijänoikeuslain parodiasäännöksen USC107§ nojalla.
Parodiaversion lopussa olevassa tietopaketissa informoidaan kuluttajia laajalti lain ongelmakohdista ja asioiden kääntöpuolissa. Lisäksi lukijaa kehotetaan lukemaan lisäksi alkuperäinen sarjakuva ja sitten päättämään, kumpi teoksista antaa oikean kuvan tekijänoikeuslaista.
Sarjakuvan lisäksi myös Piraattitehdas-sivustosta on tehty parodiaversio, joka löytyy osoitteesta http://www.piraattitehdas.be/.
Sarjakuvat löydät näistä osoitteista:
Piraattitehtaan arvoitus (PDF)
Copy Controllin arvoitus (PDF)
Lähteet:
Digitoday
CopyFraud (Hietasen blogi)

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.