IFPI turhautumassa operaattoreiden neutraaliuteen piratismin torjunnassa

Ilkka Ketola
21. tammikuuta, 2006 11:05

Kansainvälinen levy-yhtiöiden etujärjestö IFPI on kyllästynyt Internet-operaattoreiden yhteistyökyvyttömyyteen nettipiratismin torjunnassa. Järjestön johtaja John Kennedy pitää myös mahdollisena operaattoreiden vastaisiin oikeustoimiin turvautumista, mikäli yhteistyöhalukkuutta ei muuten löydy.
"On kulunut jo vuosi siitä, kun pyysin operaattoreilta yhteistyötä, enkä ole käytännössä saanut minkäänlaista vastakaikua", sanoi Kennedy FT.comin haastattelussa. Vaikka operaattoreiden vastaiset oikeustoimet ovat jatkossa mahdollisia, pitää Kennedy neuvotteluja ja sopuratkaisua parempana vaihtoehtona.
Kennedy toivoo operaattoreiden ensin varoittavan musiikkia luvatta lataavia asiakkaitaan ja, mikäli varoitus ei tehoa, sulkevan sitten asiakkaan nettiliittymän. "Jos asiakkaiden yhteyden katkaisu on helppoa, kun he eivät maksa laskujaan, on yhteyden katkaisu myös helppoa, kun he rikkovat tekijänoikeuslakia", Kennedy jatkoi FT.comille.
Digitodayn mukaan IFPI peräänkuuluttaa julkaisemassaan raportissa operaattoreita ottamaan vastuuta nettipiratismin torjunnasta. "Fyysisessä maailmassa yksikään arvostettava musiikkikauppa ei pitäisi piraattituotteita hyllyillään tai sallisi piratismia liikkeissään tai varastoissaan", todetaan IFPI:n raportissa.
IFPI julkaisi torstaina tilastot viime vuoden laillisen ja luvattoman musiikin verkkojakelun kehittymisestä. Tilastoissa laillisen musiikin lataaminen on ensi kertaa ohittanut nettipiratismin Euroopassa - IFPI:n mukaan viisi prosenttia Internetin käyttäjistä turvautui laillisiin musiikkipalveluihin, kun taas laitonta reittiä musiikkinsa hankki neljä prosenttia.
Järjestön mukaan nettijakelun tulevaisuus näyttääkin valoisammalta, vaikka ongelmia yhä on. Esimerkiksi vaikka laajakaistaliittymien määrä on kasvanut 26 %:lla viimeisen vuoden aikana, ei vastaavaa kasvua ole nähty piratismissa. Kuitenkin niiden, jotka ovat tottuneet hankkimaan musiikkinsa ilmaiseksi, on vaikea päästä tavasta eroon, arvioi Kennedy.
Ilon aihe musiikkiteollisuudelle oli myös laillisista latauksista saatujen tulojen lähes kolminkertaistuminen viime vuonna. Musiikkia ladattiin netistä n. 313 miljoonan euron (380 milj. dollarin) edestä, mikä vastasi karkeasti kuutta prosenttia koko maailman musiikkimyynnistä. Kennedy iloitseekin, että nettijakeluun voidaan keskittyä nyt myös mahdollisuutena, eikä enää pelkkänä uhkana.
Lähteet:
FT.com
Digitoday

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.