Uusi tekijänoikeuslaki suivaannutti elsalvadorilaiset piraatit

Ilkka Ketola
19. tammikuuta, 2006 7:07

Väli-Amerikassa sijaitsevassa El Salvadorissa astui Suomen tapaan voimaan uusi tekijänoikeuslaki vuoden vaihteessa. Piraattituotteiden myynti on ollut arkipäivää maan pääkaupungin, San Salvadorin, kaduilla. Uusi laki kuitenkin kieltää piraatti-CD- ja DVD-levyjen myynnin, josta saa jatkossa vankilatuomion.
Kuten Suomessa, myös El Salvadorissa laki on herättänyt pientä närää osassa kansaa -- kuitenkin sillä pienellä erolla, että kun Suomessa lain kritisoijat ovat huolissaan mm. varmuuskopioinnin ja fair use -käytön turvaamisesta, mellakoivat elsalvadorilaiset piraatit menettämänsä elinkeinon puolesta.
Laki omaksuttiin osana Yhdysvaltojen kanssa solmittua CAFTA-sopimusta, jonka tarkoituksena on edistää vapaakauppaa Väli-Amerikan maissa. Tärkeä osa tätä prosessia on maiden kaupankäynnin kannalta oleellisten olosuhteiden parantaminen, missä tärkeä osatekijä on tekijänoikeudelliset kysymykset.
Salvador Canjura kuvailee blogissaan viime viikkojen tapahtumia San Salvadorissa. Blogin mukaan piraatti-DVD:n hinta laski kolmesta dollarista yhteen dollariin viime vuoden viimeisellä viikolla, kun kauppiaat yrittivät hankkiutua eroon piraattituotteistaan.
Mielenkiintoista näissä piraattilevyissä oli se, että niihin oli laitettu mukaan poliittinen viesti. Viestissä kehotettiin äänestämään uuden tekijänoikeuslain junailleita puolueita vastaan. (Kuva viestistä)
Elinkeinonsa menettäneet "yrittäjät" organisoivat myös mielenosoituksen protestiksi lakia vastaan. Protestoijat tukkivat katuja estäen liikenteen etenemisen sekä polttivat renkaita. Kuvia tapahtumasta on nähtävissä täällä.
Lähde:
Tim's El Salvador Blog

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.