Universalin arkistoista musiikkia verkkokauppoihin

Ilkka Ketola
19. tammikuuta, 2006 8:13

Hyviä uutisia niille, jotka kaipaavat vinyyliarkistojen ikivihreitä klassikoita ja haluaisivat kuunnella niitä digitaalisessa muodossa mp3-soittimillaan. Maailman suurin levy-yhtiö Universal Music aikoo raottaa valtaisaa musiikkiarkistoaan ja tuoda n. 100 000 vanhaa hittiä myyntiin verkkomusiikkikauppoihin.
Universal suunnittelee toteuttavansa operaation seuraavien kolmen tai neljän vuoden aikana. Ensi vaiheessa digitaaliseen muotoon siirretään brittiläisiä, ranskalaisia ja saksalaisia albumeja sellaisten suurten nimien, kuten Marianne Faithfullin, Brian Augerin sekä Brigitte Bardot'n tuotannoista.
Lopullisena tavoitteena on elvyttää tähän päivään noin 10 000 albumia eli reilut 100 000 erillistä kappaletta nelivuotisen prosessin aikana. Universalin eLab-osaston varapuheenjohtaja Barney Wragg kertoo, että osa materiaalista on peräisin aivan ääniteteollisuuden alkuvuosilta.
Digitaaliseen muotoon siirretty musiikki tulee myyntiin Universalin kumppaneiden verkkomusiikkikaupoissa, eli esimerkiksi Applen iTunesissa.
Universal on jo aiemmin ehtinyt siirtää digitaaliseen muotoon sen koko tämän hetkisen aktiivikatalogin, eli myös perinteisissä musiikkikaupoissa myytävät levyt. Vielä vanhempien levyjen siirtäminen digitaaliseen muotoon on hyvä osoitus verkkomusiikkikauppojen vapaudesta tilan ja normaalin hinnoittelun rajoituksista -- laajemman sisällön tarjoaminen on mahdollista ilman varastotilan kasvattamista, eikä levyjen myyntiluvuista tarvitse huolehtia kuten perinteisissä kaupoissa.
Kapulana rattaissa voi olla vanhojen levyjen julkaisusta muusikoiden ja julkaisijoiden kanssa tehdyt sopimukset, joissa ei ole ymmärrettävästi huomioitu digitaalisia tekijänoikeuksia. Vanhoissa sopimuksissa ei ole puututtu millään lailla siihen, saako vanhan MC-kasetin tai vinyylin muuttaa tietokoneella tai iPodilla kuunneltavaan muotoon.
Lähde:
Reuters

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.