Kopiosuojauksesta kiusaa Spielbergin uudelle elokuvalle

Petteri Pyyny
13. tammikuuta, 2006 9:42

Steven Spielebergin uusin elokuva, Munich, saattaa jäädä Iso-Britanniassa arvostettujen Bafta-palkintojen ulkopuolelle teknisen ongelman vuoksi. Elokuvaa on ylistetty kriitikoiden parissa ja siitä veikataan mahdollista Oscar-voittajaa, mutta Britanniassa elokuva törmäsi vaikeuksiin siksi, että Britanniassa Bafta-palkinnoista äänestävät henkilöt käyttävät ehdokkaana olevien elokuvien katseluun erityisiä, tarkoitusta varten muunneltuja DVD-soittimia. Baftan käyttöön muunnellut DVD-soittimet valmistaa Dolbyn tytäryhtiö Cinea.
Muunnellut DVD-soittimet toistavat nimenomaan näitä soittimia varten tehtyjä ns. screener -elokuvia. Käytäntöön siirryttiin pari vuotta sitten, jolloin ongelmaksi muodostui se, että aina suurten elokuvapalkintojen lähestyessä alkoi verkkoon "vuotamaan" DVD-rippejä ehdokkaana olevista elokuvista.
Nyt Spielbergin Munich joutui ongelman eteen siksi, että levyn ns. authoroinut taho oli tehnyt levyn authoroinnissa virheen, jonka vuoksi elokuvista äänestävien käytössä olevat soittimet eivät suostukaan toistamaan elokuvaa. Ja koska elokuva ei ole vielä tullut Briteissä elokuvaensi-iltaan, on hyvin todennäköistä, että suurimmalta osalta palkinnoista päättäviltä kyseinen elokuva jää kokonaan näkemättä.
Munich -elokuvan markkinoinnista Baftaa varten vastaava yhtiö, Premier PR, on vahinkoa lievittääkseen järjestänyt kolme ennakkonäytöstä elokuvasta Lontoossa ennen Bafta-äänestyksen päättymistä, mutta yhtiö myöntää tilanteen olevan silti ongelmallinen, koska iso osa äänestäjistä asuu Lontoon ulkopuolella.
Lähde: Guardian

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.