Tekijänoikeuslakikampanjan esitutkinta käyntiin aikaisintaan ensi viikolla

Ilkka Ketola
10. tammikuuta, 2006 19:16

Uuden tekijänoikeuslain rikkomuksesta poliisille lauantaina tehdyn tunnustuksen ja samalla jätetyn tutkintapyynnön käsittely ei etene todennäköisesti yli viikkoon, ilmenee digitodayn uutisesta. Rikoskomisario Kari Niinimäen mukaan esitutkintapäätöstä tietotekniikka-asiantuntija Mikko Rauhalan kampanjasta ei voida tehdä kovin pikaisesti, sillä "kyse on sellaisesta asiasta, ettei se ole päivänselvä poliisille eikä muillekaan."
Niinimäki johtaa Rauhalan Organisoitu keskustelu -kampanjan alustavaa tutkintaa Helsingin poliisin talous- ja omaisuusrikosyksikössä. Niinimäki arvioi kerran luettuansa paperit läpi, että päätös esitutkinnan aloittamisesta vie aluperin ennakoitua muutamaa päivää kauemmin.
"Aineisto on sisältönsä puolesta sellaista, että on ilmeistä, ettei suurin osa tavallisista tietokoneiden käyttäjistä tai muistakaan elektroniikan käyttäjistä tee tiedoilla yhtään mitään", Niinimäki sanoo. Hän ei myöskään osaa tulkita, mitä tiedoilla saavutetaan ja kuinka edistynyt koneenkäyttäjän tulee olla.
Rauhalan kampanjan tarkoituksena on saada viranomaiset ottamaan tarkemmin kantaa tekijänoikeuslain uudistuksen käytännön vaikutuksiin, eli mikä on sallittua ja mikä ei. Erityisen kiinnostavaa on tulkinta sananvapauden osalta, onko esimerkiksi kampanjan postituslistoilla käyty keskustelu laitonta vai ei.
Keskustelu ja lisäselvitys tekijänoikeuslain vaikutuksista on erittäin tervetullutta, sillä lakiuudistuksen tekstiin liittyy paljon epäselvyyksiä ja sen tulkinta on vaikeaa. Postituslistalla on käsitelty myös AfterDawnista vuodenvaihteessa poistettuja ohjelmia.
Poliisi aikoo ilmeisesti perehtyä asiaan rauhallisesti ja harkiten, ja hyvä niin. "Oman aikansa tämä selvittely nyt ottaa. Asia käsitellään hosumatta vakaalla harkinnalla. Ensi viikon loppupuolella katsotaan, saadaanko päätöksiä jo tehdyksi", Niinimäki toteaa.
Rauhalan kampanja on kirvoittanut myös kriittisempiä mielipiteitä. Mediaviikon päätoimittaja Pekka Vasala käsittelee pääkirjoituksessaan tempausta otsikolla "Piraattinikkareiden mauton PR-temppu"

"Herää vääjämättä kysymys, mitä tunnustuksen tekijöiden päässä oikein liikkuu, kun itsensä näin julkisesti ristiinnaulitsevat. Lakia ei varmasti tämän seurauksena höllennetä tai tulkita läpi sormien. Piraattinikkarit kerjäävät mauttomalla PR-tempullaan turhaan vain verta nenästään. Tämä on lisäksi karhunpalvelus niille, joille on tärkeää kehittää uutta mediaa sääntöjen mukaan, rehellisesti ja aidosti."
Kyllähän Rauhalan kampanjan voi näinkin tulkita. Vasala on aikaisemminkin suhtautunut erittäin kriittisesti tekijänoikeuslain kritisoijiin.
Lähteet:
Digitoday
Organisoitu keskustelu -kampanja
Mediaviikko

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.