Laillisia musiikkilatauksia ennätysmäärä jouluna

Ilkka Ketola
10. tammikuuta, 2006 7:02

Lailliset musiikkipalvelut kuten iTunes ja Napster rikkoivat Yhdysvalloissa tähänastiset myyntiennätyksensä, kun joulun ja uuden vuoden välisellä viikolla niistä ostettiin peräti 20 miljoonaa kappaletta. Aiempi ennätys oli 9,5 miljoonaa laillista latausta viikossa.
Äkillinen piikki laillisten latauspalvelujen suosiossa selittyy sillä, että MP3-soittimet sekä lahjakupongit eri palveluihin ovat olleet erittäin suosittuja joululahjoja. Kasvua on kuitenkin edellisvuoteenkin verrattuna, tämän vuotinen luku on kolme kertaa 2004 vuotta suurempi.
Suosiostaan huolimatta lailliset palvelut eivät pärjää vieläkään vertaisverkkojen suosiolle. P2P-liikennettä tarkkaileva BigChampagne-yhtiö arvioi, että P2P-verkoista ladataan n. kolminkertaa enemmän musiikkia kuin laillisista palveluista. Yhtiön mukaan vertaisverkoissa saatetaan minä tahansa viikkona hyvänsä saavuttaa jopa 250 miljoonan latauksen rajapyykki, kun tarkastellaan tilannetta maailmanlaajuisesti.
Toinen merkittävä huomio joulumyynneistä oli, että ensimmäistä kertaa MP3-soittimia myytiin enemmän kuin CD-soittimia, kertoo markkinatutkimusyhtiö NPD. Tärkeä tekijä on, että MP3-soitinten suunnittelussa huomioidaan entistä enemmän kuluttaja ja käytettävyys, eivätkä soittimet ole enää niin tietokonekeskeisiä.
Lähde:
BBC News

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.