Google avaa videokaupan

Petteri Pyyny
7. tammikuuta, 2006 8:49

Google julkisti Las Vegasissa pidettävillä CES -messuilla avaavansa lähiaikoina Google Video Store -nimisen verkkovideokaupan. Yhteistyökumppaniksi palvelulleen verkkojätti on saanut mukaan mm. Yhdysvaltain koripalloliiga NBA:n sekä yhden Yhdysvaltain päätelevisiokanavista, CBS:n.
Googlen siirtyminen verkossa tapahtuvaan videoiden kauppaan on suora haaste Applen iTunes-musiikkikaupalle, joka aloitti videoiden myynnin Yhdysvalloissa viime vuoden lokakuussa. Applen palvelun tärkeimmät yhteistyökumppanit ovat animaatiofirma Pixar sekä toinen suuri yhdysvaltalainen TV-kanava, ABC. Applen palvelun kautta löytyvät TV-sarjat kuten Lost sekä Täydelliset naiset, kun taas Googlen palvelusta tulevat löytymään mm. CSI sekä Selviytyjät.
Google jätti kuitenkin suuria kysymysmerkkejä avoimeksi palvelunsa teknisten tietojen suhteen. Yhtiö ei kertonut mitä pakkausmetodia ja resoluutiota palvelun kautta ostettavat videot käyttävät eikä myöskään sitä, mitä rajoituksia videoihin sisältyvä DRM-tekniikka videoiden käytölle asettaa.
Suurin huolenaihe kuitenkin syntyy siitä, että Googlen mukaan sisällöntuottajat saavat itse hinnoitella kauppapaikasta löytyvän materiaalin ja jos Google on tehnyt pitkälle meneviä myönnytyksiä sisällöntuottajille saadakseen ne mukaan palveluun, voi olla, että sisällöntuottajien annetaan myös itse määritellä kullekin videolle asetetut DRM-rajoitukset. Useimpien alaa seuraavien ammattilaisten mukaan yksi tärkeimmistä Applen iTunes -verkkokaupan menestyksen syistä on ollut ns. tasahinnoittelu, jossa kaikki musiikkikappaleet ovat maksaneet saman verran ja kaikki videot saman verran. Lisäksi DRM-rajoitukset ovat olleet kaikille ostetuille mediatiedostoille yhtenevät. Mediateollisuuden tuntien, voimme vain pelätä pahinta..
Google ei kertonut myöskään tuleeko uusi verkkokauppa muiden kuin yhdysvaltalaisten käyttäjien saataville, vaikkakin voidaan olettaa että ainakin alkuvaiheessa palvelusta lienee turha haaveilla Euroopassa, sillä yleensä kansainväliset jakelusopimukset paikallisten televisioyhtiöiden kanssa tekevät maailmanlaajuisesta myynnistä mahdotonta.
Lähde: Googlen lehdistötiedote

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.