Uusi tekijänoikeuslaki pian voimaan -- sisältöämme karsitaan

Petteri Pyyny
27. joulukuuta, 2005 6:27

Kuten varmasti kaikki muistavat, eduskunta hyväksyi lokakuussa uuden tekijänoikeuslain, jota kulttuuriministerimme Tanja Karpela ajoi eteenpäin pistäen oman poliittisen asemansa likoon lain läpimenon puolesta. Nyt mediateollisuuden ylistämä laki on tulossa voimaan 1.1.2006 alkaen ja sen sisältö tarkoittaa sitä, että sivustomme on pakko läpikäydä useita muutoksia, jotta voimme jatkaa toimintaamme.
Ennen tätä päätöstä tutkimme lakimiestemme kanssa erilaisia vaihtoehtoja hyvinkin tarkasti läpi, joihin kuuluivat mm. yhtiömme toiminnan siirtäminen toiseen maahan, jne. Valitettavasti kaikissa vaihtoehtoisissa malleissa jäi jonkinasteinen riski, joko yhtiöllemme tai työntekijöillemme. Joten ehdotukset "muuttakaa Viroon" eivät uta asiaa millään tavalla, asia on tutkittu suhteellisen perinpohjaisesti tältäkin osin.
Joten, seuraavat muutokset tulevat tapahtumaan sivuillamme 1.1.2006 tai hyvin pian vuodenvaihteen jälkeen:

  1. Keskustelualueet

    • Ei muutoksia. Emme aio sensuroida keskustelualueillamme tapahtuvaa keskustelua millään muotoa, koska keskustelu ei ole ns. organisoitua ylläpidon osalta, vaan keskustelu on vapaata, noudattaen vain tiettyjä yhteisiä pelisääntöjä, joiden toteutumista kontrolloivat vapaaehtoiset moderaattorit.

  2. Oppaat ja artikkelit

    • Viitteet kopiointisuojausten poistoon oppaissa tullaan poistamaan.
    • Ns. formaattien muunnosoppaat, kuten "AVI DVD:ksi", P2P-oppaat, jne tulevat pysymään ennallaan, mutta esim. "DVD DivX:ksi" -oppaista tulemme poistamaan ohjeet DVD-elokuvien suojausten poistamiseksi.

  3. Ohjelmat

    • Erittäin suuria muutoksia.
    • Koska uusi lainsäädäntö kieltää suhteellisen yksiselitteisesti myös ilmaiseksi tapahtuvan kopiointisuojausten murtamiseen tarkoitettujen ohjelmien ja "työkalujen" levittämisen, tulevat kaikki esim. DVD-elokuvista löytyvien kopiointisuojausten murtamiseen tarkoitetut ohjelmat poistumaan sivuiltamme. Tämä on hyvin raskas päätös siksikin, että sivustomme on ylläpitänyt jo vuosia kenties maailman laajinta valikoimaa DVD-rippereitä ja näiden poistuminen nyt tulee varmasti vaikuttamaan sivustoomme hyvinkin monella tavalla.

  4. Muut sivuston osa-alueet

    • Ei muutoksia.
    • Uutiset, englanninkielisten sivujemme ns. FAQ:t sekä sanasto tulevat pysymään muuttumattomina myös uuden lain voimaantulon jälkeen.


Olemme päättäneet siirtää kokonaan poistettavat oppaamme Creative Commonsin lisenssin alle, joka sallii vapaan ei-kaupallisen materiaalin levityksen, olettaen, että kaikki oppaiden tekijätiedot mainitaan oppaiden yhteydessä ja että oppaat pidetään sisällöltään täysin identtisinä alkuperäisiin verrattuna. Lisenssin ehdot löytyvät tästä osoitteesta:
http://creativecommons.org/licenses/by-nd-nc/1.0/fi/
Kokonaan poistettavat oppaamme ovat:


Lisäksi seuraavat oppaat tulevat jatkamaan elämäänsä sivuillamme muokattuina versioina:


Huom! Muokattavat oppaat eivät tule vapaaseen jakeluun eivätkä siirry Creative Commons -lisenssin alle. Oppaiden lisäksi seuraavat ohjelmat poistuvat sivuiltamme:


Eli tällaista. Homma jatkuu vuodenvaihteenkin jälkeen, mutta hieman karsittuna ns. toimitetun sisällön puolesta. Olemme mukana kaikissa mahdollisissa kampanjoissa, joiden tarkoituksena on muuttaa tekijänoikeuslakia kuluttajaystävällisempään suuntaan ja aiomme takuuvarmasti seuraavien vaalien alla muistuttaa käyttäjäkuntaamme siitä, ketkä nykyisessä eduskunnassa uutta lakia kannattivat ja ketkä eivät. Mutta pääasia nyt on se, että sivustomme toiminta jatkuu, vaikka sisällöstä joudutaankin karsimaan.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.